Business & Finance Παρασκευή 17/12/2021, 11:38
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Ξεθώριασε» το χθεσινό θετικό κλίμα – Απώλειες με πιέσεις από τις τράπεζες 

Χρηματιστήριο: «Ξεθώριασε» το χθεσινό θετικό κλίμα – Απώλειες με πιέσεις από τις τράπεζες 

Πτωτικά κινείται στην τελευταία συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το διάλειμμα όπως εξελίσσεται της χθεσινής συνεδρίασης και τα κέρδη που σημείωσε, στη μοναδική ημέρα της εβδομάδας κατά την οποία σημείωσε κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης οπισθοχωρεί κατά 0,62%, πέφτοντας ξανά υπό των 890 μονάδων, στις 887,32 μονάδες, με τον τζίρο στο πρώιμο στάδιο της συνεδρίασης να αγγίζει τα 5,63 εκατ. ευρώ. 

Με την πλειονότητα των blue chips να βρίσκονται στη «λάθος» πλευρά του ταμπλό, αναπόφευκτα επιστρέφουν οι πιέσεις στον ΓΔ οι οποίες εξασκούνται ως επί τω πλείστον αυτή την εβδομάδα.

Οι μετοχές των τραπεζών είναι μεταξύ εκείνων με τις περισσότερες απώλειες, με τη μετοχή της Attica Bank να κρατάει «χαρακτήρα» και να καταγράφει κέρδη της τάξεως του 1,43%. Η εικόνα στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές έχει ως εξής: 

  • Alpha Bank: -1,63% 1,0585 ευρώ  
  • Eurobank: -0,70% 0,9040 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα: -0,96% 2,8810 ευρώ  
  • Πειραιώς: -1,06% 1,3130 ευρώ

Απώλειες της τάξεως του 1,57% παρουσιάζει η μετοχή της Coca Cola, στο -1,295 η μετοχή της Βιοχάλκο, οριακά υπό του 1% η ΕΥΔΑΠ. 
Στην αντίπερα όχθη με ισχνά κέρδη οι μετοχές των ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και MIG. 

Στη Λεωφόρο Αθηνών επέστρεψαν σήμερα οι ρευστοποιήσεις, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την τελευταία της συνεδρίαση για το 2022.

Η ΕΚΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολουθεί μετά το πέρας της συνεδρίασης, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα διά της «πλαγίου».

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ γίνεται αναφορά για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και αναφέρεται ότι το δ.σ. της κεντρικής τράπεζας έχει επίγνωση της κατάστασης και της αύξηση του κόστους δανεισμού για την Ελλάδα, από τη στιγμή που τα οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι χρέους δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στις αγορές υπό το κανονικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. 

Ωστόσο όπως τόνισε η κ. Λαγκάρντ, η ΕΚΤ μπορεί να επανεπενδύσει στα ελληνικά τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στο χαρτοφυλάκιό της και έχει αποκτήσει στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (ΡΕΡΡ).

Με αυτόν τον τρόπο τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα χάσουν τη στήριξη της ΕΚΤ, στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για να ανακάμψει όπως σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία εξήρε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα μας. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κ. Λαγκάρντ: Αργά και σταθερά το tapering στην Ευρωζώνη – Το σκεπτικό πίσω από την αναφορά στην Ελλάδα

Κατεβάζει ταχύτητα η ΕΚΤ: Τέλος το PEPP από τον Μάρτιο του 2022 – «Παράθυρο» για Ελλάδα

 

 

  
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News