Business & Finance Τρίτη 7/12/2021, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Αλμα 2,5% με «όχημα» τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Ευρωπαϊκές μετοχές: Αλμα 2,5% με «όχημα» τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Άλμα 2,5% έκαναν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, χάρη στην εντυπωσιακή ανάκαμψη των μετοχών τεχνολογίας, αφού μετριάζονται οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει η μετάλλαξη Όμικρον. Κοντά σε άνοδο 3% και οι γερμανικές μετοχές, με «καταλύτη» τις αυτοκινητοβιομηχανίες. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε την καλύτερη ημερήσια επίδοση από το Νοέμβριο, ανακάμπτοντας στα επίπεδα που βρισκόταν προτού οι ανησυχίες για τη μετάλλαξη Όμικρον κυριαρχήσουν στην αγορά. 

Την «τιμητική» τους είχαν οι μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες σημείωσαν άνοδο 5,6%, αφού άγγιξαν χαμηλό επτά εβδομάδων στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ενώ στην κούρσα ανόδου συμμετείχε και ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων, μετά την ανάκαμψη των τιμών χαλκού και σιδηρομεταλλεύματος. «Παρά το γεγονός ότι επικρατεί η ανησυχία ότι η νομισματική πολιτική θα γίνει πιο σφιχτή σε ολόκληρο τον κόσμο, τα νέα μέτρα στήριξης από την κεντρική τράπεζα της Κίνας έδειξαν ότι αυτό δεν θα γίνει τον επόμενο μήνα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αναλυτής της Danni Hewson. 

Ο STOXX 600 απέχει μόλις 2% από τα ιστορικά υψηλά που είχε καταρρίψει στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ ο δείκτης Euro STOXX 50 που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα, υποχώρησε στο 14,87. Στο ζενίθ των ρευστοποιήσεις, ο δείκτης είχε αγγίξει 33,1. 

Μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων συγκαταλέγονται οι μετοχές του κλάδου πολυτελών ειδών, που στήριξαν το δείκτη CAC 40 του Παρισιού, ο οποίος κατέγραψε κέρδη 2,9%, ενώ οι μετοχές των Porsche και Volkswagen καθοδήγησαν τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Ο κλάδος αυτοκινήτου έκανε άλμα 8% μετά το δημοσίευμα της Handelsblatt ότι οι οικογένειες Πόρσε και Πιχ, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέτοχο της VW, σχεδιάζουν να πωλήσουν μέρος του μεριδίου τους στη VW για να αγοράσουν σημαντικό αριθμό μετοχών στην Porsche. 

Ξεχώρισε η μετοχή της Stellantis με κέρδη άνω του 3,5%, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της για έσοδα ύψους 4 δισ.ευρώ έως το 2026 και 20 δισ.ευρώ έως το 2030, από τις πωλήσεις λογισμικού. 

Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν στη σημερινή συνεδρίαση οι λεγόμενοι αμυντικοί τομείς, όπως της υγείας και των τροφίμων και ποτών. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News