Business & Finance Τετάρτη 1/12/2021, 10:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Επιστροφή των χρηματιστηρίων σε κέρδη με ώθηση από τα εμπορεύματα 

Ευρώπη: Επιστροφή των χρηματιστηρίων σε κέρδη με ώθηση από τα εμπορεύματα 

Αναστροφή πορείας έχουν καταγράψει σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τις νέες χθεσινές απώλειες, κινούμενες ανοδικά καθώς στην πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου δεν κυριαρχεί ο χθεσινός πανικός για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,64% με «μπροστάρηδες» τους κλάδους των πρώτων υλών και της ενέργειας. Χθες τα βασικά μέταλλα δέχθηκαν έντονες πιέσεις με την τιμή του χαλκού σε ελεύθερη πτώση, ωστόσο σήμερα προσπαθεί να μαζέψει μέρος των απωλειών αυτών. Αντίστοιχη πορεία ακολουθεί και ο κλάδος της ενέργειας, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν επιδοθεί σε ράλι.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, ενώ αύριο συνεδριάζει ο ΟΠΕΚ+, η συμμαχία του ΟΠΕΚ με άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Ενώ ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αναστείλει τα σχέδια για αύξηση 400.000 βαρελιών ημερησίως τον Ιανουάριο υπό το φόβο νέων περιοριστικών μέτρων καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται, αρκετοί υπουργοί των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ+ εκφράζουν αντίθετη άποψη.

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν και οι κλάδοι των ταξιδίων και αναψυχής, των λιανικών πωλήσεων και των τραπεζών. Χθες οι δύο πρώτοι κλάδοι δέχθηκαν εντονότατες πιέσεις, καθώς το υποτιθέμενο σενάριο με νέα lockdowns θα τους επιφέρει νέο πλήγμα κι ενώ ακόμη δεν έχουν καταφέρει να συνέλθουν από το χτύπημα της πανδημίας. 

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενισχύεται κατά 1,12%, του Λονδίνου προσεγγίζει το +1,30%, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει κέρδη της τάξεως του 0,84%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB προσθέτει 1,26%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Ράλι οι τιμές μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News