Business & Finance Τετάρτη 1/12/2021, 09:15
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Ράλι οι τιμές μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες 

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ

Πετρέλαιο: Ράλι οι τιμές μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες 

Κέρδη που πλησιάζουν το 3% καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καταβάλοντας προσπάθειες να διαγράψουν τις βαριές απώλειες που υπέστησαν στη χθεσινή συνεδρίαση, εν αναμονή της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ και των αποφάσεων που θα προκύψουν από αυτή. 

Περί τις 09:10 ώρα Ελλάδος η τιμή του μπρεντ ενισχύεται κατά 3% ήτοι 2,08 δολάρια, στα 71,31 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του αργού σημειώνει άνοδο 2,67% ή 1,79 δολάρια, στα 67,98 δολάρια το βαρέλι. 

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, ενώ αύριο συνεδριάζει ο ΟΠΕΚ+, η συμμαχία του ΟΠΕΚ με άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Ενώ ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αναστείλει τα σχέδια για αύξηση 400.000 βαρελιών ημερησίως τον Ιανουάριο υπό το φόβο νέων περιοριστικών μέτρων καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται, αρκετοί υπουργοί των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ+ εκφράζουν αντίθετη άποψη. 

«Εφόσον οι ΗΠΑ και άλλες χώρες συμφώνησαν να απελευθερώσουν τα στρατηγικά αποθέματά τους για να ελέγξουν την άνοδο των τιμών οι οποίες έχουν διορθώσει αρκετά, ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να επανεξετάσει τη στρατηγική του», δήλωσε ο Σουνίλ Κάτκε, επικεφαλής λιανικής πώλησης εμπορευμάτων στην Kotak Securities. «Υπάρχει μια πιθανότητα να συμβεί αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού και τον αντίκτυπό της στην παγκόσμια ζήτηση, ειδικά στον τομέα των αερομεταφορών».

Ακόμα κι αν ο ΟΠΕΚ+ συμφωνήσει να προχωρήσει στην προγραμματισμένη αύξηση της προσφοράς του τον Ιανουάριο, οι παραγωγοί μπορεί να δυσκολευτούν αυξήσουν την παραγωγή τους.

Έρευνα του Reuters διαπίστωσε ότι ο ΟΠΕΚ άντλησε 27,74 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Νοέμβριο, μια αύξηση 220.000 bpd από τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο επίπεδο χαμηλότερο από την αύξηση κατά 254.000 bpd που επιτρέπεται για τα μέλη του ΟΠΕΚ βάσει της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News