Business & Finance Τρίτη 23/11/2021, 10:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Στο «βαθύ κόκκινο» τα χρηματιστήρια

Ευρώπη: Στο «βαθύ κόκκινο» τα χρηματιστήρια

Βαριές απώλειες καταγράφονται στο αρχικό στάδιο της σημερινής συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη νέα έξαρση της πανδημίας και την υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποτρέπουν τους επενδυτές από τις μετοχές, στέλοντάς τες σε χαμηλό τριών εβδομάδων. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 προσεγγίζει το -1,50% κατρακυλώντας σε χαμηλό από την 1η Νοεμβρίου, δεχόμενος έντονες πιέσεις από τον τεχνολογικό κλάδο ο οποίος καταγράφει απώλειες πέραν του 2,50%, ενώ το -2% έχει ξεπεράσει και ο κλάδος των χρηματοπιστωτικών υπηρεσίων. Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρεί κατά 1,32%, του Λονδίνου κατά 0,54%, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,24%, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να αποδυναμώνεται κατά 1,51%. 

Από χθες, μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να ανανεωθεί η θητεία του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για άλλα τέσσερα χρόνια, έκανε την εμφάνισή της μια αίσθηση ότι ο Τζερόμ Πάουελ θα ακολουθήσει πιο σφιχτή νομισματική πολιτική κι ενώ η αμερικανική οικονομία έχει αφήσει πίσω της τον σκόπελο της ύφεσης από την πανδημία. Το περιβάλλον με τα χαμηλά ή μηδενικά επιτόκια θεωρείται ότι ευνοεί τις εταιρείες ανάπτυξης όπως είναι οι τεχνολογικές και γι αυτό σήμερα ο τεχνολογικός κλάδος δέχεται κλυδωνισμούς. 

Η κατάσταση για τις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών έγινε ακόμη χειρότερη σήμερα, μετά την ανακοίνωση της Ιταλίας ότι επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους πέραν των 200 εκατ. ευρώ σε Apple και Amazon για φερόμενη παράνομη μεταξύ τους συνεργασία για την πώληση προϊόντων της Apple και της Beats. 

Απώλειες καταγράφει και ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής, καθώς η επιδείνωση της πανδημίας ανορθώνει φόβους για νέους περιορισμούς στα ταξίδια, οι οποίοι αυτοί οι φόβοι επιβεβαιώνονται μετά την ταξιδιωτική σύσταση των ΗΠΑ για τα ταξίδια σε Γερμανία και Ολλανδία. 

Πτώση της τάξεως του 3% σημειώνει η μετοχής της ενεργειακής εταιρείας, Eon, παρά την ανακοίνωσή της ότι σχεδιάζει να επενδύσει 27 δισ. ευρώ, για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου (από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη), καθώς και για λύσεις για τους πελάτες της. 

moneyreview.gr

Δαιβάστε επίσης:

Ο Μπάιντεν κρατάει τον κεντρικό τραπεζίτη στη θέση του

Κίνα: Νέα χτυπήματα στις τεχνολογικές – Στο «κόκκινο» τα χρηματιστήρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News