Business & Finance Δευτέρα 22/11/2021, 19:18
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε ανοδική δυναμική ξανά οι αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Σε ανοδική δυναμική ξανά οι αποδόσεις του ευρώ

Σε άνοδο επέστρεψαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας παρασυρόμενες από το νέο άλμα των αμερικανικών, που επισκίασε τη στροφή των επενδυτών προς την ασφάλεια, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Mε τις ευρωπαϊκές αγορές να βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με τη διπλή απειλή του νέου κύματος κορωνοϊού από τη μία και των κλιμακούμενων ομολογιακών αποδόσεων από την άλλη εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων, οι traders αναμένουν εναγωνίως τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Δεκεμβρίου, για να έχουν έναν οδηγό για την μετέπειτα νομισματική πολιτική. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο -0,312%, αφού όμως την Παρασκευή είχε αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου, καθώς οι αγορές έκαναν πίσω ως προς τα στοιχήματα για τις επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ και δεν προεξοφλούν πλέον επιτοκιακή αύξηση των 10 μονάδων βάσης έως το Δεκέμβριο του 2022. «Οι σημερινές δυναμικές αναμένεται να δυσκολέψουν την όποια απόφαση της ΕΚΤ το Δεκέμβριο, λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερή άνοδο του πληθωρισμού και τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομίας την ώρα που η πανδημία φαίνεται να διαρκεί περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν», αναφέρουν αναλυτές της Commerzbank. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αποδόσεις στην ευρωπεριφέρεια, όπου το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία επέστρεψε στο 0,94%. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς “τσίμπησε” ελαφρώς στο 1,17% με το spread σταθερό στις 150 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού επέστρεψε στο 0,32%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 13 εκατ.ευρώ. 

Αναλυτές της ING σημειώνουν ωστόσο ότι οι αποδόσεις του ευρώ ενδεχομένως να συγκρατηθούν από τις ανησυχίες για τη νέα έξαρση του κορωνοϊού και τις ελλείψεις σε κρατικά ομόλογα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως collateral όσο πλησιάζει το τέλος του έτους καθώς μειώνονται οι νέες ομολογιακές εκδόσεις. 

Το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης, στο 1,59%, μετά τα νέα επιθετικά σχόλια αξιωματούχων της Φέντεραλ Ριζέρβ το βράδυ της Παρασκευής αλλά και την ανανέωση της θητείας του νυν προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των γερμανικών και αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων γνώρισε τη μεγαλύτερη διεύρυνση από τον Απρίλιο, στις 191 μονάδες βάσης. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News