Business & Finance Δευτέρα 22/11/2021, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Eυρωπαϊκές μετοχές: Mεικτά πρόσημα, νευρικότητα και ανησυχίες

Eυρωπαϊκές μετοχές: Mεικτά πρόσημα, νευρικότητα και ανησυχίες

Χωρίς κατεύθυνση με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από αυξομειώσεις, καθώς η προειδοποίηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ για πιο αυστηρούς περιορισμούς επισκίασε τα κέρδη της Telecom Italia μετά την προσφορά ύψους 12 δισ.δολαρίων που υπέβαλε το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο KKR για την εξαγορά του ιταλικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,1% στις 485,46 μονάδες, αφού αρχικά κινείτο ανοδικά και εν συνεχεία γύρισε στο «κόκκινο», στην προοπτική η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να προχωρήσει σε πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19 προκειμένου να αντιμετωπίσει το νέο απειλητικό κύμα κορωνοϊού. Η Αυστρία έχει προηγηθεί επιβάλοντας καθολικό lockdown. 

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,3%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε μικρές απώλειες 0,1%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,4%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,8%. 

Παρά την αδυναμία της ευρωπαϊκής αγοράς να ακολουθήσει κάποια κατεύθυνση, ο κλάδος τηλεπικοινωνιών ξεχώρισε με τις μετοχές του να καταγράφουν άνοδο 1,8%, στην καλύτερη ημερήσια επίδοση από το Μάρτιο, χάρη στο άλμα 30% των μετοχών της Telecom Italia. H προσφορά της KKR για την εξαγορά της Telecom Italia κυμαίνεται στα 50,5 σεντ του ευρώ ανά μετοχή που σημαίνει ένα premium 45% από το κλείσιμο της τιμής μετοχής στη συνεδρίαση της Παρασκευής. 

«Το premium είναι άκρως ελκυστικό και γι΄αυτό ακριβώς είδαμε τόσο μεγάλη άνοδο στη μετοχή του ιταλικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου, όμως το ενδιαφέρον θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ανταποκριθεί η ιταλική κυβέρνηση στην προσφορά, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί εάν θα ανοίξει ο δρόμος και για άλλες ανταγωνιστικές προσφορές», αναφέρει ο Κρεγκ Ερλαμ, αναλυτής της OANDA. 
   
H ιταλική εταιρεία κινητής Inwit, εν μέρει ελεγχόμενη από την ΤΙΜ, ενισχύθηκε 4,6%, καθώς η προσέγγιση της KKR πυροδότησε φήμες για ενδιαφέρον και για την εταιρεία, ενώ ο κορυφαίος επενδυτής της ΤΙΜ, Vivendi, «είδε» τη μετοχή του να ενισχύεται 2%.    

Οι κυκλικές μετοχές επέστρεψαν σε ανάκαμψη στη σημερινή συνεδρίαση, με τράπεζες, μεταλλευτικές και βιομηχανίες να κινούνται ανοδικά. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, άνοδο κατέγραψε αυτή της νορβηγικής Telenor μετά τη συμφωνία με την Charoen Pokphand Group να συγχωνεύσουν τα τμήματά τους στην Ταϋλάνδη σε μία σύμπραξη ύψους 8,6 δισ.δολαρίων.  

Στον αντίποδα, η μετοχή της σουηδικής Ericsson, η οποία διολίσθησε 5,6% από τη στιγμή που ο όμιλος τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού συμφώνησε να αγοράσει την εταιρεία cloud Vonage στην τιμή των 6,2 δισ.δολαρίων. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News