Business & Finance Δευτέρα 22/11/2021, 22:37
ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Χρυσός: Η δεύτερη θητεία Πάουελ έφερε απώλειες άνω του 2%

Χρυσός: Η δεύτερη θητεία Πάουελ έφερε απώλειες άνω του 2%

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων, στον απόηχο της ισχυροποίησης του δολαρίου, μετά την ανανέωση της θητείας του Τζερόμ Πάουελ στο τιμόνι της Φέντεραλ Ριζέρβ για τέσσερα ακόμη έτη, σε μία εξέλιξη που μεγάλωσε τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα παραμείνει σταθερή στην πολιτική της συνεχίζοντας το tapering. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο υποχώρησε πάνω από 2% στα 1.805 δολάρια η ουγκιά, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση εδώ και πάνω από τρεις μήνες. 

«Ο χρυσός παρουσίασε sell off στη σκέψη ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα συνεχίσει στο δρόμο της σημερινής νομισματικής πολιτικής της, σε αντίθεση με μία υποψηφιότητα της Λιέλ Μπρέιναρντ, η οποία θεωρείται πιο μετριοπαθής και συνεπώς θα ακολουθούσε πιο ήπια γραμμή. Ηταν απλά μία αντίδραση της αγοράς», ανέφερε ο Τζιμ Γουικόφ, αναλυτής της Kitco Metals. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η ανανέωση της θητείας Πάουελ ώθησε σε άνοδο τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολογιακών αποδόσεων, γεγονός που επίσης άσκησε πιέσεις στον χρυσό. 

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν αυτή τη στιγμή μία επιτοκιακή αύξηση στις ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης έως τον επόμενο Ιούνιο αντί για Ιούλιο που είχαν προεξοφλήσει την προηγούμενη εβδομάδα. 

«Η ανοδική κίνηση των πραγματικών αποδόσεων ενέτεινε την εξασθένηση του χρυσού, όμως είναι πολύ ενωρίς για τους επενδυτές για να σκεφθούν ότι αυτό αποτελεί την αρχή μίας νέας καθοδικής πορείας για το πολύτιμο μέταλλο», αναφέρει ο Εντγουαρντ Μόια, αναλυτής της OANDA. 

Ο Μόια βλέπει την τιμή του χρυσού να σταθεροποιείται γύρω στα 1.800 δολάρια η ουγκιά αυτή την εβδομάδα, για να ακολουθήσει ένα στενό εύρος διακύμανσης μεταξύ 1.800 και 1.850 δολαρίων έως τη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου. 

Η τιμή αργύρου υποχώρησε 1,9% στα 24,13 δολάρια η ουγκιά, ενώ αντίστοιχη πτώση είχε και η πλατίνα, η οποία κινήθηκε στα 1.012 δολάρια. Το παλλάδιο είχε πολύ μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 5%, διαμορφούμενο στα 1.958 δολάρια.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News