Business & Finance Πέμπτη 11/11/2021, 16:51
ΑΓΟΡΕΣ

ΟΠΕΚ: Οι υψηλές τιμές στη ενέργεια επιβραδύνουν τη ζήτηση του πετρελαίου 

Για το επόμενο έτος, ο ΟΠΕΚ αναμένει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 4,15 εκατομμύρια bpd

ΟΠΕΚ: Οι υψηλές τιμές στη ενέργεια επιβραδύνουν τη ζήτηση του πετρελαίου 

Σε πτωτική αναθεώρηση για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, προχώρησε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ), καθώς το ράλι των τιμών της ενέργειας επιβραδύνουν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία. Ωστόσο ο Οργανισμός εμμένει για ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης το 2022, με ρυθμό που θα ξεπεράσει τα επίπεδα πριν από την πανδημία.  

Σύμφωνα με το καινούργιο τακτικό μηνιαίο δελτίο του με τις προβλέψεις του το οποίο δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη, ο ΟΠΕΚ αναμένει η παγκόσμια ζήτηση για το ορυκτό καύσιμο να περιορισθεί κατά 330.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, στα 99,49 εκατ. bpd. Παράλληλα πτωτικά αναθεωρήθηκε και η ανάπτυξη της ζήτηση για το 2021 κατά 160.000 bpd, στα 5,65 εκατομμύρια bpd.

«Αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης το δ΄τρίμηνο του 2021 εξαιτίας της ανόδου των τιμών στην ενέργεια», επισημαίνει ο ΟΠΕΚ, αναφέροντας επίσης την χαμηλότερη του αναμενομένου ζήτηση από τις Κίνα και Ινδία, ως λόγους  για την πτωτική αναθεώρηση. 
Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες και οι επενδυτές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τον ρυθμό με τον οποίο η ζήτηση πετρελαίου ανακάμπτει μετά την κατάρρευση του περασμένου έτους.

Οι αλλαγές αυτές στις εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να ξεπεράσει το φράγμα των 100 εκατομμυρίων bpd το γ΄ τρίμηνο του 2022 σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, τρεις μήνες αργότερα σε σχέση με την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σκαρφαλώσει φέτος σε υψηλό τριετίας, με αυτή του μπρεντ να ξεπερνάει τα 86 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της ζήτησης μετά την πανδημία κι ενώ ο ΟΠΕΚ και οι χώρες-σύμμαχοί του, η ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, αυξάνουν σταδιακά την ημερήσια παραγωγή τους. 

Για το επόμενο έτος, ο ΟΠΕΚ αναμένει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 4,15 εκατομμύρια bpd, διατηρώντας την πρόβλεψή του αμετάβλητη σε σχέση με τον περασμένο μήνα, μια εξέλιξη που θα ωθήσει την παγκόσμια κατανάλωση άνω του επιπέδου του 2019.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τιμές ενέργειας: Το γαλλικό σχέδιο που στηρίζει και η Ελλάδα

ΟΠΕΚ+: Δεν ενέδωσε στις πιέσεις των ΗΠΑ – Υποχωρούν οι τιμές πετρελαίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News