Business & Finance Τετάρτη 3/11/2021, 22:15
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: H Fed έδωσε την ώθηση για νέα ρεκόρ

Wall Street: H Fed έδωσε την ώθηση για νέα ρεκόρ

Σε νέα ιστορικά υψηλά έστειλε ξανά τη Wall Street η απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να μειώσει το μηνιαίο μέγεθος των αγορών ομολόγων της από το Νοέμβριο, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια όταν θα ολοκληρώσει το tapering τον Ιούνιο του 2022. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 104 μονάδες ή 0,29, αφού όμως αρχικά είχε υποχωρήσει περισσότερο από 160 μονάδες για να κλείσει τελικά σε ιστορικό υψηλό, στις 36.157,58 μονάδες. O S&P 500 ενισχύθηκε 0,65%, κλείνοντας επίσης σε επίπεδα ρεκόρ στις 4.660,57 μονάδες, ενώ από κοντά με το δικό του ρεκόρ και ο Nasdaq που έκλεισε με κέρδη 1% στις 15.811,58 μονάδες. 

Πρόκειται για την τέταρτη συναπτή συνεδρίαση που και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κλείνουν σε επίπεδα ρεκόρ. 

Σε ρεκόρ και ο δείκτης μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000, ο οποίος ενισχύθηκε στη συνεδρίαση 1,8% και 4,7% από την αρχή της εβδομάδας. 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τόνισε και πάλι τη θέση της για τον πληθωρισμό, παραδεχόμενη ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι πιο γρήγορες και πιο επίμονες από ό,τι ανέμεναν οι κεντρικοί τραπεζίτες. Ομως, στο ανακοινωθέν της η Fed εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις αυξημένες τιμές προσωρινές, θέση η οποία απομακρύνει το χρονοδιάγραμμα των επιτοκιακών αυξήσεων ακόμη πιο πέρα στο μέλλον. 

«Η απόφασή μας να αρχίσουμε το tapering δεν συνεπάγεται κάποιο άμεσο σήμα αλλαγής της επιτοκιακής πολιτικής μας. Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν είναι ακόμη οι κατάλληλες για την επίτευξη των δύο βασικών στόχων μας για την αύξηση των επιτοκίων», είπε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη συνεδρίαση. 

«Το γεγονός ότι συνεχίζουμε να χαρακτηρίζουμε τον πληθωρισμό μεταβατικό υποδηλώνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα περισσότερο χρόνο απ΄ό,τι περίμεναν πολλοί επενδυτές στην αγορά», σημειώνει ο Μάικλ Αρόουν της State Street Global Advisors. 

Aπό τις μετοχές ξεχώρισε αυτή της Lyft που ενισχύθηκε περισσότερο από 8%, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων και της CVS Health με κέρδη 5,7%. 

Αντίθετα, η μετοχή της Zillow υποχώρησε 25%, μετά την ανακοίνωση ότι θα κλείσει κάποιες δραστηριότητές της. 

Θετικό κλίμα είχαν δημιουργήσει νωρίτερα και τα στοιχεία της ADP ότι στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ δημιουργήθηκαν 571.000 θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο περισσότερες από τις 395.000 που είχαν προβλέψει αναλυτές του Dow Jones. Πρόκειται για την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Ιούνιο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News