Business & Finance Τετάρτη 3/11/2021, 14:03
ΑΓΟΡΕΣ

Dow Jones στις 36.000 μονάδες: Μία πρόβλεψη που έπεσε έξω κατά 20 χρόνια

Dow Jones στις 36.000 μονάδες: Μία πρόβλεψη που έπεσε έξω κατά 20 χρόνια

Το 1999, στο αποκορύφωνα της φούσκας των dot-coms, δύο συγγραφείς εξέδωσαν ένα βιβλίο που προέβλεπε ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones θα άγγιζε τις 36.000 μονάδες τα επόμενα χρόνια, από τις 10.700 μονάδες της εποχής εκείνης. Τελικά, άργησαν 20 χρόνια να δικαιωθούν.

Η Washington Post χαρακτήρισε το «Dow 36.000», των James Glassman και Kevin Hassett, σαν «το πιο θεαματικά λάθος επενδυτικό βιβλίο που γράφτηκε ποτέ». Όμως τελικά, η πρόβλεψη των δύο συγγραφέων βγήκε αληθινή τη Δευτέρα, όταν ο Dow Jones ξεπέρασε πρόσκαιρα τις 36.000 μονάδες. Έστω και με δύο δεκαετίες καθυστέρηση.

Χθες, ο Dow Jones πέτυχε και το πρώτο του κλείσιμο πάνω από τις 36.000 μονάδες, στις 36.052,63 μονάδες.

Όπως αποδείχθηκε, οι συγγραφείς του βιβλίου ήταν υπερβολικά αισιόδοξοι, εν μέρει γιατί δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την πιθανότητα ακραίων κινδύνων που θα μπορούσαν να φέρουν πολύ μεγάλες ζημιές.

Την επόμενη χρονιά, η φούσκα της νέας τεχνολογίας έσκασε με δραματικό τρόπο και μετά, η Wall Street πέρασε την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και την πανδημία του κορωνοϊού.

Όμως, παρότι ο τίτλος του βιβλίου έπεσε έξω, το μήνυμά του δεν ήταν λανθασμένο: Εάν κάποιος αγοράσει μία ευρεία γκάμα μετοχών και τις κρατήσει για πολύ καιρό, θα βγάλει χρήματα.

Εάν ένας επενδυτής είχε αγοράσει τον Dow Jones στα τέλη του 1999 και είχε επανεπενδύσει τα μερίσματα, σήμερα θα είχε βγάλει κέρδη περίπου 450%.

Ωστόσο, αφότου ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 33% τον τελευταίο χρόνο και εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, είναι σοφό να αγοράσει κάποιος σήμερα; Οι συγγραφείς του «Dow 36.000» επιμένουν στη συμβουλή τους.

Ο James Glassman είπε στο Bloomberg: «Πιστεύω ότι το σημερινό περιβάλλον είναι καλό για τις μετοχές και ακόμα και εάν δεν το πίστευα, θα έλεγα στον κόσμο να αγνοήσει όσα λέω και να επενδύσει έτσι και αλλιώς».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Διαβάστε επίσης: 

Wall Street: Ρεκόρ για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση – Πάνω από τις 36.000 μονάδες ο Dow

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News