ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μπαίνει με… φόρα στον Νοέμβριο – Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες

Στο +1% και τις 906 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Μπαίνει με… φόρα στον Νοέμβριο – Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες

Σημαντικά κέρδη εμφανίζει στην πρεμιέρα του Νοεμβρίου το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επανέρχεται σε επίπεδα άνω των 900 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση κι από το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο της τάξης του 1% και διαμορφώνεται στις 906,69 μονάδες, κερδίζοντας 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (898,06 μονάδες). 

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 901,4 έως 907,88 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 6 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.  

Οι επενδυτές φαίνεται ότι μπαίνουν με το… δεξί στο τελευταίο δίμηνο του 2021, ευελπιστώντας να κάνουν το αγοραστικό come-back και να διευρύνουν έτι περισσότερα τα ετήσια κέρδη της Λεωφόρου Αθηνών (+12%).

Κάτι το οποίο έχει βάσιμες ελπίδες, δεδομένου ότι αποφεύχθηκε η βίαιη διόρθωση, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται στα επίπεδα των 900 μονάδων, παρά τη μεταβλητότητα και τις ανησυχίες των προηγούμενων εβδομάδων. 

Στο θετικό άνοιγμα της εβδομάδας συμβάλλουν αναμφίβολα και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να βρίσκεται στο +0,9% και τον γερμανικό DAX στο +0,8%. 

Ξεκινάει η ΑΜΚ στη ΔΕΗ

Στο μεταξύ, αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών (ανοίγει αύριο, Τρίτη), το οποίο αφορά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ, η οποία προσδοκά στην άντληση έως και 1,35 δισ. ευρώ.  

Ήδη, μάλιστα, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μεγάλο, με το αμερικανικό fund CVC να δεσμεύτεται για την απόκτηση του 10% των μετοχών της Επιχείρησης, λειτουργώντας ως cornerstone investor.  

Ισχυρά κέρδη για τις τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί το μεγάλο στήριγμα του Γενικού Δείκτη, καθώς αυτή την στιγμή βρίσκεται στο +2,32% και τις 594,76 μονάδες, βάζοντας πλώρη για το τεχνικό σημείο των 600 μονάδων. 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στη μετοχή της Εurobank, η οποία ενισχύεται κατά 2,6% και το 0,92 ευρώ. Κατά σχεδόν 2% αυξάνεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,12 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κυμαίνεται στο +1,4% και τα 2,7 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς στο +0,3% και το 1,48 ευρώ και η μετοχή της Attica Bank στο +3,6% και τα 3,9 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 1,96% 1,12 ευρώ 
  • Attica Bank 3,59% 3,90 ευρώ 
  • Eurobank 2,61% 0,927 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 1,4% 2,758 ευρώ 
  • Πειραιώς 0,34% 1,475 ευρώ 

Επικράτηση των αγοραστών 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοραστές είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι, με τις μετοχές των Viohalco και Lamda Development να ξεχωρίζουν στο +3,5%.  

Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία αυξάνεται κατά 2%, ενώ η μετοχή της Coca – Cola ενισχύεται κατά 1% και ανακτά το τεχνικό σημείο των 30 ευρώ. 

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος είναι το γεγονός ότι από τα blue chips, μόνο τρία κινούνται σε αρνητικό έδαφος, με τη μετοχή της Aegean να υποχωρεί κατά 1%, τη μετοχή του ΟΛΠ κατά 0,2% και τη μετοχή της ΔΕΗ κατά 0,1%.  

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 53 μετοχές κινούνται ανοδικά, οκτώ μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ ακόμη οκτώ παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε 65 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς            

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News