ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έχασε τις 900 μονάδες – Κράτησε το +3,5% του Οκτωβρίου

Κοντά στο -1% οι σημερινές απώλειες, στις 898 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Έχασε τις 900 μονάδες – Κράτησε το +3,5% του Οκτωβρίου

Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων (για πρώτη φορά μετά από έξι συνεδριάσεις) κατήλθε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραδόθηκε στους πωλητές, εν μέσω των αναταράξεων στις αγορές των κρατικών ομολόγων αλλά και των ευρύτερων ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αισθητή πτώση της τάξης του 0,94% και υποχώρησε στις 898,06 μονάδες, χάνοντας περίπου 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (906,57 μονάδες).   

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 12,5 μονάδες (από 894,58 μονάδες έως 907,02 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και να υπερβαίνει τα 100 εκατ. εύρω, χάρη και σε δύο πακέτα που «πέρασαν» στη Lamda (αξίας 27 εκατ. ευρώ).

Την καθοδική πορεία της Λεωφόρου Αθηνών οδήγησαν τα μη τραπεζικά blue chips, καθώς η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων απώλεσε το 2,6% της αξίας της, ενώ πτώση κατά 2,4% παρουσίασαν και οι μετοχές των Lamda Development – ΟΠΑΠ. Στο -2,2% ακολούθησαν οι μετοχές των Viohalco και Jumbo.

Από εκεί και πέρα, το κύμα ρευστοποιήσεων, όπως ήταν εύλογο, επεκτάθηκε και στις τράπεζες, με τη μετοχή της Eurobank να διολισθαίνει άνω του 1% και να επιστρέφει στο τεχνικό σημείο του 0,9 ευρώ. Απώλειες μικρότερες του 1% εμφάνισαν οι μετοχές των Alpha Bank – Πειραιώς, οι οποίες «μάζεψαν» προς το τέλος τη «χασούρα». 

Σε υψηλό 16 μηνών τα ελληνικά ομόλογα 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αναζωπύρωση των ανησυχιών προέρχεται από την αγορά των κρατικών ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σκαρφάλωσε άνω του 1,3%, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 16 μηνών. 

Η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται ότι δεν πείθει τους επενδυτές για τη διατήρηση των νομισματικών μέτρων στήριξης και των μηδενικών επιτοκίων, ενώ αμφιβολίες εκφράζονται και για το πρόγραμμα «γέφυρα», το οποίο θα ακολουθήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, γνωστό και ως PEPP, τον ερχόμενο Μάρτιο. 

Άλλωστε, πέραν των ελληνικών ομολόγων, αξιοσημείωτες πιέσεις δέχθηκαν και τα ομόλογα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, με την απόδοση του γερμανικού να αυξάνεται στο -0,08%, του γαλλικού στο 0,292% και του ιταλικού στο 1,166%.  

Όπως ήταν εύλογο, η σημερινή αρνητική συνεδρίαση, η οποία οδήγησε τον Γ.Δ. κάτω από το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων, προσέδωσε αρνητικό πρόσημο στην τελευταία εβδομάδα, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να χάνει περίπου 0,5%. 

Σε επίπεδο Οκτωβρίου, ωστόσο, η αγορά κατέγραψε κέρδη της τάξης του 3,5%, ανακάμπτοντας από τον αρνητικό Σεπτέμβριο και επαναφέροντας τη συνολική άνοδο από τις αρχές του 2021 σε διψήφια επίπεδα (+12%).  

Τα επόμενα βήματα  

Αυτή την στιγμή, η επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στη ΔΕΗ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς στη διαδικασία αναμένεται να συμμετάσχουν αρκετά ξένα funds, κάτι το οποίο στερεί πολύτιμα κεφάλαια από την αγορά και έχει θέσει τις αγοραστικές επιλογές στον «πάγο».   

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το ενεργειακό κόστος, σε συνδυασμό με τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, συνιστούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις των εισηγμένων, με τους αναλυτές να φοβούνται μια ενδεχόμενη μείωση του περιθωρίου κερδοφορίας, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής.  

Σε αυτό το σπιράλ έρχεται να προστεθεί και η αβεβαιότητα για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του υψηλού πληθωρισμού και της ανάγκης στήριξης της ανάκαμψης.   

Όλα αυτά σχηματίζουν μια εικόνα στασιμότητας για την ελληνική αγορά, η οποία καλείται να επιδείξει υπομονή έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο και αρχίσει επιτέλους η αγοραστική αντεπίθεση του τελευταίου διμήνου.   

Στο -1,3% η Eurobank

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος δέχθηκε αξιοσημείωτες πιέσεις, διορθώνοντας μετά τα κέρδη των προηγούμενων ημερών (+7% τον Οκτώβριο). Αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει στο -0,81% και να καθοριστεί στις 581,29 μονάδες.    

Οι περισσότερες ρευστοποιήσεις παρατηρήθηκαν στη μετοχή της Eurobank, η οποία διολίσθησε κατά 1,3% και επέστρεψε στο τεχνικό σημείο του 0,90 ευρώ. Κατά 0,8% μειώθηκαν και οι μετοχές των Alpha Bank – Πειραιώς, οι οποίες προς το τέλος της ημέρας «μάζεψαν» τις απώλειες.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παρέμεινε αμετάβλητη στα 2,72 ευρώ, ενώ η μετοχή της Attica Bank δέχθηκε σημαντικές πιέσεις, διολισθαίνοντας κατά 3,5% και κλείνοντας στα 3,76 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank -0,86% 1,0985 ευρώ   
  • Attica Bank -3,46% 3,765 ευρώ   
  • Eurobank -1,29% 0,9034 ευρώ   
  • Εθνική Τράπεζα 0% 2,72 ευρώ   
  • Πειραιώς -0,81% 1,47 ευρώ  

Κυριαρχία των πωλητών    

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές διατήρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια το προβάδισμα, με τις μετοχές των ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ να υφίστανται τις περισσότερες ρευστοποιήσεις και να τερματίζουν στο -2,6% και το -2,4% αντίστοιχα.

Απώλειες άνω του 1,5% εμφάνισαν επίσης, οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ, ενώ η μετοχή της Viohalco έκλεισε στο -2,2%, της Jumbo στο -2,2% και της Lamda Development στο -2,4%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μοναδικές εισηγμένες, οι οποίες διέφυγαν της πτώσης, ήταν η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ενισχύθηκε οριακά κατά 0,11%) και η μετοχή της Mytilineos (αυξήθηκε κατά 1%).  

Αισθητά καλύτερο ήταν το κλίμα στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου η μετοχή της Intrakat τερμάτισε στο +2,5%, η μετοχή της Intracom στο +1,1%, η μετοχή του ΟΛΘ στο +1,15% και η μετοχή της Πλαστικά Θράκης στο +1%.

Συνολικά, 29 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 70 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 28 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 64,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς            

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News