ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Τρίζουν» οι 900 μονάδες από το sell off στα ομόλογα

Στο -0,95% και τις 898 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: «Τρίζουν» οι 900 μονάδες από το sell off στα ομόλογα

Διαστάσεις παίρνει η σημερινή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δοκιμάζει τα στηρίγματα των 900 μονάδων, εν μέσω των αναταράξεων στην αγορά των κρατικών ομολόγων. 

Πιο συγκεκριμένα, περίπου 1,5 ώρα πριν το μέσο της συνεδρίασης (12.30), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει σημαντική πτώση της τάξης του 0,95% και διαμορφώνεται στις 898,20 μονάδες, χάνοντας περίπου 8,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (906,57 μονάδες).  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 10 μονάδες (από 897,71 μονάδες έως 907,02 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, υπερβαίνοντας τα 20 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίωρο. 

Την καθοδική πορεία της Λεωφόρου Αθηνών οδηγούν οι τράπεζες, με τις μετοχές των Πειραιώς και Eurobank να χάνουν άνω του 2%, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο -1,5%.  

Το κύμα ρευστοποιήσεων, ωστόσο, επεκτείνει και στα μη τραπεζικά blue chips, καθώς η μετοχή του ΟΠΑΠ διολισθαίνει άνω του 2,5%, ενώ η μετοχή της Aegean προσεγγίζει το -2%. 

Sell off στα ομόλογα

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αναζωπύρωση των ανησυχιών προέρχεται από την αγορά των κρατικών ομολόγων, όπου η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάσσεται κατά 214 μονάδες βάσης και σκαρφαλώνει στο 1,275%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020 (δηλαδή των τελευταίων 16 μηνών) 

Η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται ότι δεν πείθει τους επενδυτές για τη διατήρηση των νομισματικών μέτρων στήριξης, ενώ αμφιβολίες εκφράζονται και για το πρόγραμμα «γέφυρα», το οποίο θα ακολουθήσει τη έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, γνωστό και ως PEPP, τον ερχόμενο Μάρτιο.

Άλλωστε, πέραν των ελληνικών ομολόγων, αξιοσημείωτες πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, με την απόδοση του γερμανικού να αυξάνεται στο -0,10%, του γαλλικού στο 0,267% και του ιταλικού στο 1,123%. 

Όπως είναι εύλογο, η σημερινή αρνητική συνεδρίαση, η οποία οδηγεί τον Γ.Δ. κάτω από το ψυχολογικό σημείο των 900 μονάδων, προσδίδει αρνητικό πρόσημο στην τελευταία εβδομάδα, με τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη να χάνει περίπου 0,5%.

Σε επίπεδο Οκτωβρίου, ωστόσο, η αγορά αναμένεται να καταγράψει κέρδη της τάξης του 4%, ανακάμπτοντας από τον αρνητικό Σεπτέμβριο και επαναφέροντας τη συνολική άνοδο από τις αρχές του 2021 σε διψήφια επίπεδα (+11%).   

Τα επόμενα βήματα 

Αυτή την στιγμή, η επικείμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στη ΔΕΗ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς στη διαδικασία αναμένεται να συμμετάσχουν αρκετά ξένα funds, κάτι το οποίο στερεί πολύτιμα κεφάλαια από την αγορά και έχει θέσει τις αγοραστικές επιλογές στον «πάγο».  

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το ενεργειακό κόστος, σε συνδυασμό με τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, συνιστούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις των εισηγμένων, με τους αναλυτές να φοβούνται μια ενδεχόμενη μείωση του περιθωρίου κερδοφορίας, λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής.   

Σε αυτό το σπιράλ έρχεται να προστεθεί και η αβεβαιότητα για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του υψηλού πληθωρισμού και της ανάγκης στήριξης της ανάκαμψης.  

Όλα αυτά σχηματίζουν μια εικόνα στασιμότητας για την ελληνική αγορά, η οποία καλείται να επιδείξει υπομονή έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο και αρχίσει επιτέλους η αγοραστική αντεπίθεση του τελευταίου διμήνου.  

Υπό πίεση οι τράπεζες   

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος δέχεται αξιοσημείωτες πιέσεις, διορθώνοντας μετά τα κέρδη των προηγούμενων ημερών (+5% τον Οκτώβριο). Αποτέλεσμα είναι να υποχωρεί στο -1,20% και να καθορίζεται στις 578,98 μονάδες.   

Οι περισσότερες ρευστοποιήσεις παρατηρούνται στις μετοχές των Eurobank και Πειραιώς, οι οποίες διολισθαίνουν άνω του 2% και επιστρέφουν στο σημείο του 0,89 και του 1,45 ευρώ, αντίστοιχα. 

Κατά 1,5% μειώνεται και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία διαπραγματεύεται στο 1,09 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει σχεδόν αμετάβλητη στα 2,7 ευρώ. Ήπια κέρδη κατά 1,5% σημειώνει, τέλος, η μετοχή της Attica Bank. Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank -1,49% 1,0915 ευρώ  
  • Attica Bank 1,54% 3,96 ευρώ  
  • Eurobank -2,04% 0,897 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,11% 2,717 ευρώ  
  • Πειραιώς -2,16% 1,45 ευρώ  

Προβάδισμα των πωλητών   

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές διαθέτουν ξεκάθαρο προβάδισμα, καθώς -πέραν των τραπεζών- υπό πίεση βρίσκεται και η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία υποχωρεί κατά τουλάχιστον 2,6%. Απώλειες άνω του 1,5% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των Jumbo, Viohalco, Aegean, Γεκ Τέρνα και ΕΛΠΕ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μοναδικές εισηγμένες, οι οποίες διαφεύγουν της πτώσης, είναι η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (είναι σταθερή στα 7,5 ευρώ) και η μετοχή του Τιτάνα (ενισχύεται κατά 0,3%). 

Αισθητά καλύτερο είναι το κλίμα στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου η μετοχή της Intrakat αυξάνεται κατά 2,5%, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής κατά 1,9%, η μετοχή της Ευρωπαϊκής Πίστης κατά 1,8% και η μετοχή της Intracom κατά 1,4%.   

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (12.30), 31 μετοχές κινούνται ανοδικά, 56 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 12 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,4 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τετάρτη.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς           

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News