Business & Finance Δευτέρα 7/12/2020, 22:08
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Νέα προθεσμιακά συμβόλαια σε νερό

Νέα προθεσμιακά συμβόλαια σε νερό

Υπάρχει ένα νέο εμπόρευμα με το οποίο μπορούν να διαπραγματεύονται εφεξής οι επενδυτές: το νερό.

Προθεσμιακά συμβόλαια που είναι συνδεδεμένα με το δείκτη Nasdaq Veles California Water Index – ο οποίος παρακολουθεί τη μέση τιμή νερού με βάση τον όγκο του – τέθηκαν από σήμερα υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο. Ουδέποτε στο παρελθόν το νερό είχε διαπραγματευθεί με αυτόν τον τρόπο. Πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση των εν λόγω συμβολαίων, η αγοραπωλησία δικαιωμάτων νερού – που επέτρεψαν στον κάτοχο να αντλεί νερό από το έδαφος ή τις δεξαμενές – γινόταν μόνο στην αγορά spot. Σε περιόδους όμως λειψυδρίας, οι αγοραστές βρίσκονταν αντιμέτωποι με υψηλότερες τιμές και μεγάλη αβεβαιότητα. Τα νέα προθεσμιακά συμβόλαια έρχονται να φέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά και να βάλουν τέλος στην παραπάνω διαδικασία. Οσοι έχουν ανάγκη να αγοράσουν επιπλέον ποσότητα νερού σε ένα έτος που υπάρχει λειψυδρία και οι τιμές είθισται να είναι υψηλότερες, μπορούν τώρα να στοιχηματίζουν στα προθεσμιακά συμβόλαια προκειμένου να αντισταθμίζουν τις υψηλότερες τιμές που ενδεχομένως θα πρέπει να πληρώσουν. Την ίδια στιγμή, τα νέα προθεσμιακά συμβόλαια είναι ελκυστικά και σε χρηματοοιοκονομικούς παίκτες, όπως τα αντισταθμιστικά ταμεία. 

Οι ΗΠΑ αποτελούν το δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή νερού στον πλανήτη, με την Καλιφόρνια να απορροφά το 9% της καθημερινής κατανάλωσης της χώρας. Το μέγεθος της αγοράς νερού της Καλιφόρνια είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με οιαδήποτε άλλη πολιτεία των ΗΠΑ. Οι συναλλαγές σε νερό στην εν λόγω πολιτεία ανήλθαν στα 2,6 δισ.δολάρια την περίοδο από το 2012 έως το 2019. Το θέμα όμως είναι ότι η πολιτεία συχνά βρέθηκε αντιμέτωπη με περιόδους ξηρασίας, γεγονός που επηρεάζει αρκετά την τιμή. Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, τα νέα προθεσμιακά συμβόλαια θα φέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά νερού της πολιτείας και συνιστούν θετική εξέλιξη για όλες τις πλευρές που χρειάζεται να αγοράσουν νερό. Ο αγροτικός τομέας είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής στην αγορά spot νερού της Καλιφόρνια, που σημαίνει ότι αγοράζει τις μεγαλύτερες ποσότητες σε περιόδους ξηρασίας. 

Τώρα, με τα νέα προθεσμιακά νερού, οι αγρότες μπορούν να απευθύνονται στη συγκεκριμένη αγορά για να έχουν μία καθοδήγηση τόσο για την τρέχουσα τιμή όσο και για τις διακυμάνσεις που είχε σε παλαιότερες περιόδους ξηρασίας έτσι ώστε να είναι σε θέση να προστατευθούν στο μέλλον. Επίσης, σε αντίθεση με άλλα προθεσμιακά συμβόλαια, τα εν λόγω προθεσμιακά νερού είναι τα μόνο που μπορούν να «κλειδώσουν» σε μία τιμή ως αντιστάθμισμα και θωράκιση απέναντι σε υψηλότερες τιμές της αγοράς spot σε κάποια στιγμή στο μέλλον. «Η βεβαιότητα της τιμής είναι αυτό ακριβώς που αγοράζεις», αναφέρει εκπρόσωπος εταιρείας συμβούλων.

«Η έλλειψη νερού αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα», λέει ο Τιμ Μακάουντ της CME Group, προσθέτοντας ότι τα δύο-τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα βρεθεί αντιμέτωπο με έλλειψη νερού έως το 2025. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι ο δείκτης της Καλιφόρνια, καθώς και τα νέα προθεσμιακά συμβολαια, είναι τα πρώτα του είδους τους, σε μία περίοδο που οι ελλείψεις σε νερό καθιστούν αναγκαίο κάθε νεωρισμό και καινοτομία.  

Πηγή: cnnmoney.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News