Business & Finance Παρασκευή 4/12/2020, 12:48
BUSINESS & FINANCE

Fitch: Πτώση του Brent στα 45 δολ. ανά βαρέλι το 2021

Fitch: Πτώση του Brent στα 45 δολ. ανά βαρέλι το 2021

Πτώση της τιμής του Brent ακόμη και στα 45 δολάρια ανά βαρέλι, παρά τις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο του εμβολίου, αναμένει για το 2021 ο Fitch Ratings. «Περιμένουμε η τιμή, κατά μέσο όρο, να βρεθεί στα 45 δολάρια για το επόμενο έτος» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Μαρινσένκο, αναλυτής του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης.

«Υποθέτουμε ότι η ζήτηση θα παραμείνει αδύναμη, τουλάχιστον έως το β’ μισό του έτους, επειδή η πρόοδος στους μαζικούς εμβολιασμός ενδεχομένως να μην είναι πολύ γρήγορη» εξηγεί, στη συνέχεια. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Refinitiv Eikon, ανάμεσα σε 36 αναλυτές, η μέση εκτίμηση για την τιμή του Brent το 2021 ανέρχεται στα 50 δολάρια ανά βαρέλι.

Αδιάφορα τα θετικά δεδομένα για το εμβόλιο

Αυτή την εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέστη η πρώτη χώρα, η οποία άναψε το πράσινο φως στο εμβόλιο των Pfizer – BioNTech, γεγονός το οποίο επισπεύδει την έναρξη των εμβολιασμών εντός της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο, αρκετοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν μήνες, προτού τα εμβόλια καταστούν ευρέως διαθέσιμα.

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, οι τιμές του πετρελαίου είχαν καταγράψει υψηλότατα κέρδη, λαμβάνοντας ώθηση από την είδηση ότι τα προς έγκριση εμβόλια των Pfizer – BioNTech και Moderna είχαν ποσοστά ανοσίας άνω του 90%.

Θα παραμείνει η μειωμένη ζήτηση

Όμως, όπως υποστηρίζει ο αναλυτής του Fitch, τα εμβόλια ενδεχομένως δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πετρελαϊκή ζήτηση τουλάχιστον έως το β’ εξάμηνο του 2021. «Με μια αδύναμη ζήτηση και τον ΟΠΕΚ να προσπαθεί να διαχειριστεί τα πετρελαϊκά αποθέματα, ώστε να αποφύγει την εμφάνιση μεγάλων πλεονασμάτων ή ελλείμμάτων, περιμένουμε ότι η τιμή θα κυμανθεί στα 45 δολάρια το επόμενο έτος».

Η Σύνοδος του OPEC+ κατέληξε την Πέμπτη σε συμφωνία για την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο. Πρόκειται για μία αύξηση, η οποία κινείται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αύξηση κατά 2 εκατ. βαρέλια, η οποία είχε προσυμφωνηθεί τον περασμένο Απρίλιο.

Έτσι, μετά και τη χθεσινή απόφαση, η συνολική μείωση της παγκόσμιας παραγωγής θα περιοριστεί στα 7,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από το 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, η τιμή του Brent κινείται στα 49,30 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του WTI στα 46,18 δολάρια ανά βαρέλι. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News