BARCLAYS

Η επανάσταση της τηλεργασίας αλλάζει για πάντα το real estate

H ζήτηση για χώρους γραφείων αναμένεται να μειωθεί κατά 10-20%, οδηγώντας σε πτώση τιμών 10% έως 40%.

Η επανάσταση της τηλεργασίας αλλάζει για πάντα το real estate

Η επανάσταση της τηλεργασίας είναι εδώ και δεν πρόκειται να σταματήσει στη μετά-τον-κορωνοϊό εποχή, δείχνει νέα μελέτη της Barclays. Οι επιπτώσεις για την παγκόσμια αγορά του real estate προβλέπονται σαρωτικές, αφού η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επιχειρήσεις θα χρειάζονται τουλάχιστον 10-20% λιγότερους χώρους γραφείων τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα οι αξίες σε αυτό το κομμάτι της αγοράς ακινήτων να μειωθούν από 10% έως 40%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε ο βρετανικός οίκος, οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι οι μέρες που δουλεύουν από το σπίτι θα αυξηθούν κατά 60% (στις 1,6 ημέρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο), ενώ οι εργοδότες προβλέπουν αύξηση των ημερών της τηλεργασίας κατά 120% (στις 2 ημέρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο).

Η πανδημία έχει βάλει για τα καλά την τηλεργασία στη σκέψη των εργαζομένων και των εργοδοτών. Συγκεκριμένα, οι εργοδότες πιστεύουν ότι πάνω από το 60% των υπαλλήλων τους θα δουλεύουν μόνιμα ή εν μέρει από το σπίτι στην μετά-Covid εποχή, ενώ την ίδια απάντηση δίνει το 58% των εργαζομένων. Πρόκειται για σημαντική διαφοροποίηση των προσδοκιών σε σχέση με τα όσα κατέγραφαν οι έρευνες πριν από την πανδημία, όταν την τηλεργασία σκέφτονταν λιγότεροι από το 40% των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Τα στοιχεία  της Barclays δείχνουν ότι η αποδοχή της τηλεργασίας είναι παρόμοια σε όλους τους κλάδους, τις ηλικιακές ομάδες και τα φύλα.

– Οι υπάλληλοι πιστεύουν σε ποσοστό 69% ότι μπορούν να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους από το σπίτι.

– Το 24% των εργαζομένων δεν θεωρεί ότι υπάρχουν  εμπόδια στη δουλειά από το σπίτι, ενώ το 18% προτιμά να βρίσκεται κοντά στους συναδέλφους.

– Το 48% των εργοδοτών θεωρεί ότι η αυξημένη ευελιξία για όλες τις πλευρές είναι το βασικό κίνητρο για την τηλεργασία, ενώ 1 στους 3 δηλώνει ότι την προτιμά για λόγους εξοικονόμησης κόστους και αύξησης παραγωγικότητας.

– 25% των επιχειρήσεων εφαρμόζουν ήδη μέτρα για τη μείωση των χώρων γραφείων τους (ξενοικιάζουν ή υπενοικιάζουν  γραφεία) και το 28% αναδιοργανώνουν τους χώρους τους. Η τάση δεν είναι η ίδια ανάμεσα στις μικρές επιχειρήσεις, καθώς σε αυτή την κατηγορία, πάνω από το 50% δεν προχωρά σε αλλαγές.

Στην επανάσταση της τηλεργασίας, λοιπόν, αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως όσες δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης, των τηλεπικοινωνιών, του finance, των λογιστικών, των νομικών υπηρεσιών και του real estate.

Συνεπώς, η Barclays υπολογίζει ότι η συνολική ζήτηση για χώρους γραφείων θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 10-20% σε όλες τις χώρες, στον μετά-την-πανδημία πλανήτη. Οι εταιρείες που θα μεγαλώνουν το εργατικό δυναμικό τους δεν θα χρειάζεται πια να μεγαλώσουν και τα γραφεία τους, καθώς οι νέοι υπάλληλοι θα εντάσσονται σε ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας. Σε αυτό το μοντέλο, το σπίτι και το γραφείο γίνονται οι βασικοί χώροι εργασίας, όμως στο δίκτυο θα εντάσσονται επίσης καφετέριες ή εστιατόρια (ως χώροι για άτυπα meetings), χώροι εκδηλώσεων και συνεδριάσεων που χρησιμοποιούνται σε on demand βάση καθώς και κέντρα γραφείων της επιχείρησης για κοινή χρήση.

Η επανάσταση της τηλεργασίας αλλάζει για πάντα το real estate-1

Αυτό το υβριδικό μοντέλο ευθυγραμμίζεται με τις επιθυμίες τόσο των εργοδοτών όσο και των υπαλλήλων και επιτρέπει στις επιχειρήσεις που θα το επιλέξουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία μεγαλύτερη «δεξαμενή» ταλέντων. «Οι οργανισμοί που δεν θα υιοθετήσουν την επανάσταση της εργασίας από το σπίτι και το υβριδικό μοντέλο, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω», τονίζει η Barclays.

Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι τα γραφεία θα εκλείψουν. Τα γραφεία θα παραμείνουν ένας τόσος συνάντησης για κοινωνική αλληλεπίδραση καθώς και ένα μέρος για συνεργασία, για εκπαίδευση όπως και για συζητήσεις που βοηθούν την έμπνευση και τη δημιουργικότητα.

Πάντως, η Barclays προειδοποιεί ότι η παγκόσμια αγορά των γραφείων θα περάσει πολύ δύσκολες εποχές  το επόμενο διάστημα. Τα ποσοστά των κενών χώρων γραφείων θα είναι πρωτοφανή τα χρόνια που θα έρθουν, με τον οίκο να μιλά για πτώση στις αξίες των γραφείων κατά 10% έως 40%, ανάλογα με την περιοχή και το είδος του κτιρίου.  

«Παρότι αυτό είναι κοντά στα επίπεδα που είδαμε στις προηγούμενες κρίσεις, η  προοπτική της ανάκαμψης είναι θολή, με δεδομένο ότι η πτώση οφείλεται σε μία δυνητικά δομική επανεκτίμηση της ζήτησης για γραφεία», τονίζουν οι αναλυτές της Barclays.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News