Business & Finance Πέμπτη 3/12/2020, 19:25
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

ΟΠΕΚ+: Αυξάνει τη παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια από 1η Ιανουαρίου

ΟΠΕΚ+: Αυξάνει τη παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια από 1η Ιανουαρίου

Στην απόφαση για αύξηση της παραγωγής του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου κατέληξε ο ΟΠΕΚ+, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Καζακστάν σε δηλώσεις του στο Reuters. Ωστόσο, οι υπουργοί Πετρελαίου δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για μία μακροπρόθεσμη πολιτική που να αφορά ολόκληρο το επόμενο έτος, όπως ανέφεραν τέσσερις πηγές του καρτέλ στο Reuters. 

H αύξηση σημαίνει ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 7,2 εκατ.βαρέλια ημερησίως ήτοι το 7% της παγκόσμιας ζήτησης από τον Ιανουάριο συγκριτικά με τη σημερινή μείωση των 7,7 εκατ.βαρελιών ημερησίως. 

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση αυτή, η τιμή αργού υποχώρησε. Στις πρώτες δηλώσεις του, ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚ και οι βασικοί εταίροι του συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας θα συναντώνται κάθε μήνα μετά τον Ιανουάριο για να αποτιμούν την κατάσταση σε επίπεδο προσφοράς και ζήτησης. Ο ίδιος ανέφερε ότι η η μείωση της παραγωγής πετρελαίου του Καζακστάν θα φθάσέι τα 1,417 εκατ.βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο. 

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε αδιέξοδο στην αρχή της εβδομάδας, παρότι οι αγορές περίμεναν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα συνέχιζε για τρεις ακόμη μήνες, τουλάχιστον έως τα τέλη Μαρτίου του 2021 τη μείωση της παραγωγής του κατά 7,7 εκατ.βαρέλια ημερησίως ήτοι το 8% της παγκόσμιας προσφοράς. Από τη στιγμή όμως που η προσμονή εμβολίου κατά του Covid-19 προκάλεσε αισιοδοξία για ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης, ορισμένοι παραγωγοί αμφισβήτησαν την ανάγκη πιο αυστηρής πολιτικής, η οποία υποστηρίχθηκε από τον κορυφαίο παραγωγό του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία.

Πηγή: Reuters

   
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News