Business & Finance Δευτέρα 7/12/2020, 20:02
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε πτώση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ

Σε πτώση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ

Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ εν αναμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη αλλά και της συμφωνίας για το Brexit, χωρίς ωστόσο να έχουν απομείνει και πολλές ελπίδες για μία επιτυχή κατάληξη. 
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έκλεισε με πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης, στο -0,58%, σε χαμηλό εβδομάδας, ενώ από δύο έως τέσσερις μονάδες βάσης αποκλιμακώθηκαν και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ. Η αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ ενίσχυσε την καθοδική τάση, καθώς οι διαμορφωτές πολιτικής αναμένεται να προχωρήσουν σε περαιτέρω αύξηση και παράταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων. «Αναμένουν αύξηση του ΡΕΡΡ κατά 300 έως 400 δισ.ευρώ και παράταση του προγράμματος έως τα τέλη του 2021. Επίσης τα TLTROs αναμένεται να επεκταθούν ακόμη περισσότερο με πιο γενναιόδωρους όρους, προκειμένου να συνεχιστούν οι χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες», αναφέρει η Αναλίζα Πιάτζα, αναλύτρια της MFS Investment Management. 
Ωστόσο, στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, το κλίμα παρέμεινε υποτονομικό με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να είναι αμελητέος και να περιορίζεται μόλις στα 2 εκατ.ευρώ, σε μία άνευρη συνεδρίαση. Η απόδοση του 10ετούς έκλεισε και πάλι στα ίδια επίπεδα με αυτά των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, στο 0,63%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά αποκλιμακώθηκε έως το 0,61%. Η απόδοση του πενταετούς παρέμεινε και πάλι στο 0,05%. 
Στη Βρετανία, οι αποδόσεις των διετών υποχώρησαν σε χαμηλό μηνός, ενώ η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε περισσότερο από επτά μονάδες βάσης, στο 0,28%. Αναλυτές εκτιμούν ότι το βρετανικό κόστος δανεισμού θα εξακολουθήσει να υποχωρεί έως το τέλος της εβδομάδας εν μέσω αγωνίας για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News