Business & Finance Παρασκευή 24/09/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Υποτονικό κλείσιμο – Πιέσεις στην τεχνολογία από Κίνα

Wall Street: Υποτονικό κλείσιμο – Πιέσεις στην τεχνολογία από Κίνα

Με οριακή άνοδο έκλεισε τη συνεδρίαση ο S&P 500 και Dow Jones. Η απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, χαρακτήριζοντας παράνομη κάθε δραστηριότητα σχετική με αυτά, άσκησε πιέσεις στην τεχνολογία. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά 0,10% ή 33 μονάδες, ενώ ο S&P 500 0,15%. Αντίθετα, ο Nasdaq υποχώρησε 0,03%. 

«Η εβδομάδα άρχισε με πτώση, ανέκαμψε στο μέσον και έκλεισε με απόλυτη ηρεμία», αναφέρει ο Ράιαν Ντέτρικ, στρατηγικός αναλυτής της PLP Financial. «Ωστόσο, οι ανησυχίες για την Evergrande είναι εδώ, όπως και για την επιβράδυνση της οικονομίας και τα συνεχιζόμενα προβλήματα με την αλυσίδα προσφοράς». 

Τα κέρδη των μετοχών ανάπτυξης, όπως Facebook, αντιστάθμισαν τη «βουτιά» της Nike από τη στιγμή που η εταιρεία αθλητικών ειδών αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις για τις πωλήσεις της κατά την οικονομική χρήση του 2022. Η μετοχή της Nike αποτέλεσε το μεγαλύτερο «βαρίδι» για τους δείκτες Dow και S&P 500, με πτώση μεγαλύτερη του 6% καθώς προειδοποίησε και για καθυστερήσεις κατά την εορταστική περίοδο αποδίδοντας τα αίτια στην κρίση της αλυσίδας προσφοράς. 

Αντίθετα, Facebook και Tesla αποτέλεσαν τους βασικούς «στυλοβάτες» του S&P 500, με την ενέργεια να καθοδηγεί τα κέρδη μεταξύ των 11 κλάδων του δείκτη. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές ξεχώρισε επίσης η Carnival με άνοδο 4%, καθώς ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη, ενώ κέρδη άνω του 3% κατέγραψαν και άλλες εταιρείες διαχείρισης κρουαζιέρας. 

Η νέα απαγόρευση στην οποία προχώρησε σήμερα η Κίνα για το bitcoin έπληξε το κλίμα στην αγορά, ειδικά στις μετοχές τεχνολογίας που εξαρτώνται από το ψηφιακό ενεργητικό. Το bitcoin υποχώρησε προς στιγμή περίπου 9%, με τη μετοχή της χρηματιστηριακής πλατφόρμας σε κρυπτονομίσματα Coinbase να χάνει περίπου 2% της αξίας της, όπως και η μετοχή της Robinhood. 

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Nasdaq παρουσίασε την χειρότερη επίδοση με απώλειες 0,4%, ενώ οι δείκτες Dow και S&P 500 ενισχύθηκαν 0,5% και 0,3% αντίστοιχα. 

To κυρίαρχο θέμα για την υπόλοιπη διάρκεια του έτους θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας και οι προοπτικές της οικονομίας, ανέφερε ο Μπιλ Κάλαχαν, στρατηγικός αναλυτής της Schroders. «Οι κυκλικές μετοχές στην ενέργεια, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, στη βιομηχανία και στον κλάδο ταξιδίων θα ανακτήσουν τη θέση τους ως ηγέτες της αγοράς στο τέλος του έτους», ανέφερε, προβλέποντας παράλληλα ότι οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων θα κινηθούν πιο ψηλά, καθώς οι επενδυτές θα στραφούν στο ενεργητικό ανάπτυξης. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News