Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Με σημαντικά κέρδη – Η Fed δεν την «τρόμαξε»

Wall Street: Με σημαντικά κέρδη – Η Fed δεν την «τρόμαξε»

Σε ράλι επιδόθηκαν οι αμερικανικές μετοχές από τη στιγμή που η Φέντεραλ Ριζέρβ απέφυγε να κηρύξει την έναρξη του tapering στο τέλος της σημερινής της συνεδρίασης, μεταθέτοντάς την για τους επόμενους μήνες, παρότι θα είναι σύντομα, όπως διαμήνυσε. Σε αυτό συνέβαλε και η δέσμευσή της ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία, έως ότου υπάρξει πλήρης ανάκαμψη. 

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1%, τερματίζοντας το καθοδικό σερί των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ωστόσο πολύ μεγαλύτερη άνοδο άνω των 500 μονάδων βάσης. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,95%, βρίσκοντας στήριγμα στα κέρδη άνω του 3% του ενεργειακού κλάδου, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,02%.

«Παρότι η ανακοίνωση του tapering πιθανότατα θα γίνει το Νοέμβριο, το σημαντικό είναι ότι δεν έγινε σήμερα, συνεπώς η αγορά εξέλαβε τη θέση της Fed ότι παραμένει αρκετά ήπια και υποστηρικτική», ανέφερε ο Πήτερ Μπούκαβαρ, επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Advisory Group. 

Ωστόσο, οι μετοχές έχασαν μέρος των κερδών τους, αφότου ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ είπε έχουν εκπληρωθεί όλα τα κριτήρια που είχε θέσει η κεντρική τράπεζα ως προς τον πληθωρισμός και ότι αρκετά μέλη του δ.σ. θεωρούν ότι πληρούνται και τα κριτήρια για την απασχόληση, κάτι το οποίο όμως, όπως ο ίδιος είπε, δεν συμμερίζεται. 

Επίσης, η Fed εμφανίστηκε και διηρημένη ως προς τον χρόνο της πρώτης επιτοκιακής αύξησης. Τα εννέα από τα 18 μέλη του δ.σ. αναμένουν την πρώτη αύξηση το 2022, αριθμός ωστόσο μεγαλύτερος από τους επτά στη συνεδρίαση του Ιουνίου. 

«Η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει το tapering, συνεπώς η προσοχή στρέφεται τώρα στον χρόνο των επιτοκιακών αυξήσεων και στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, που φαίνεται να είναι ελαφρώς πιο μέτριος απ΄ό,τι φοβόταν η αγορά», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της Principal Global Investors.

Πάντως, οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες το Σεπτέμβριο. Ο S&P 500 υποχωρεί 2,8% από τις αρχές του μηνός έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης 1,7% της Δευτέρας. Ο Dow υποχωρεί 3%.

moneyreviw.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News