Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 19:57
ΑΓΟΡΕΣ

Eυρωπαϊκές μετοχές: Με άνοδο 1% για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση

Eυρωπαϊκές μετοχές: Με άνοδο 1% για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση

Σε ράλι επιδόθηκαν για τρίτη συναπτή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να υποφώσκει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της κινεζικής Evergrande και παρότι τα σχόλια της Τράπεζας της Αγγλίας κράτησαν υπό πίεση τις μετοχές στο Λονδίνο. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,9%, με τον κλάδο τραπεζών να καθοδηγεί την άνοδο με κέρδη 2,2%. Ωστόσο, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο δεν κατάφερε να ακολουθήσει το γενικότερο θετικό κλίμα, κλείνοντας με οριακή άνοδο 0,1% από τη στιγμή που η Τράπεζα της Αγγλίας υπογράμμισε ότι «το σενάριο για αύξηση των επιτοκίων φαίνεται να έχει ισχυροποιηθεί», καθώς αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για το τρέχον έτος. 

Επίσης, ο φόβος της Evergrande εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τις αγορές, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 17%, αφότου ο πρόεδρος της εταιρείας προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές. Ωστόσο, ο κινεζικός κολοσσός «είδε» τη μετοχή του να κατρακυλά 20,1% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. 
 
Κάποιοι αναλυτές εφιστούν την προσοχή λέγοντας ότι η απόσυρση ρευστότητας από την αγορά, με δεδομένη τη θέση των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, θα μπορούσε να προκαλέσει μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών το επόμενο διάστημα. Τα τελευταία στοιχεία της Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι το κόστος πρώτων υλών εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο περίπου δεκαετιών το Σεπτέμβριο, καταδεικνύοντας ότι ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να αποκλιμακωθεί σύντομα, σε μία εξέλιξη που θα ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες σε πιο γρήγορη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Από τους επιμέρους τομείς, ο κλάδος αυτοκινήτου βρήκε στήριγμα στα κέρδη της γαλλικής εταιρείας ανταλλακτικών μερών Faurecia, με τη μετοχή της να ενισχύεται περίπου 7%. Κέρδη άνω του 8% κατεγραψε και η μετοχή της ανταγωνίστριάς της Valeo και της Continental που ενισχύθηκε 2,5%. 

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,88%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,98%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε 1,41%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 σημείωσε άνοδο 0,78%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News