Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 19:43
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Υποχώρηση 1,7% στη «σκιά» της Evergrande

Ευρωπαϊκές μετοχές: Υποχώρηση 1,7% στη «σκιά» της Evergrande

Στο ρυθμό της Evergrande και της επερχόμενης χρεοκοπίας της, εάν δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν την Πέμπτη, κινήθηκε η ευρωπαϊκή αγορά μετοχών, σε μία νευρική και ταραχώδη αρχή εβδομάδας, στη διάρκεια της οποίας συνεδριάζει και μία σειρά κεντρικών τραπεζών, με προεξαίχουσα την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1,7%, με το μεγαλυτερο πλήγμα να υφίστανται οι μετοχές του κλάδου μεταλλευτικών και εξορυκτικών δραστηριοτήτων με απώλειες 3,6% ακολουθώντας τη διολίσθηση των τιμών εμπορευμάτων. 
 
«Αυτό που απασχολεί τις αγορές είναι η διάσωση της Evergrande και το πώς θα ανταποκριθεί το Πεκίνο σε μία πιθανή αδυναμία του κινεζικού κολοσσού του real estate να αποπληρώσει δύο ομόλογα που εκπνέουν την Πέμπτη. Αυτό που προσπαθούν να μαντέψουν οι επενδυτές είναι τι επιπτώσεις θα έχει στην ευρύτερη κινεζική οικονομία», εξηγεί ο Ρας Μουλντ, επικεφαλής επενδύσεων της AJ Bell. 

Ο δείκτης STOXX 600 υποχωρεί για τρεις συναπτές εβδομάδες εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, κλιμάκωση του πληθωρισμού, συνέχιση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα καταστολής της Κίνας σε μία σειρά από τομείς. 
 
Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 2,3% καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση στις τιμές παραγωγού τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, στη μεγαλύτερη έως σήμερα αναδιάρθρωσή του, ο δείκτης άρχισε σήμερα να διαπραγματεύεται με αυξημένο αριθμό μελών στα 40 από 30 έως σήμερα.   

Από τους επιμέρους κλάδους, αυτός των τραπεζών βούλιαξε 4,3%, ενώ κοινής ωφελείας, ειδών διατροφής, ποτών και real estate σημείωσαν τις μικρότερες απώλειες. 

Οι μετοχές με σημαντική έκθεση στην αγορά της Κίνας, όπως LVMH, Kering, Hermes και Richemont υποχώρησαν 1,3% έως 3,2%, συνεχίζοντας την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας. Με απώλειες 3,1% και η μετοχή της Daimler, μετά τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο επικεφαλής του τμήματος φορτηγών της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι οι ελλείψεις σε επεξεργαστές επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες.  
  
Στον αντίποδα, η μετοχή της Lufthansa, η οποία ενισχύθηκε 5,5%, από τη στιγμή που ο γερμανικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε πως αναμένει να αντλήσει 2,14 δισ.ευρώ από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέρος του κρατικού πακετου διάσωσης που έλαβε στη διάρκεια του κορωνοϊού. 

moneyreview.g με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News