Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 13:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Η Evergrande στέλνει σε χαμηλό δύο μηνών τις μετοχές 

Ευρώπη: Η Evergrande στέλνει σε χαμηλό δύο μηνών τις μετοχές 

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών έχουν υποχωρήσει σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, στην εναρκτήρια συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα, σε μια ημέρα που το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της κινεζικής Evergrande έχει αναβιώσει μνήμες του μεγάλου κραχ το 2008. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 καταγράφει απώλειες πέραν του 2%, ερχόμενος από ένα αρνητικό σερί τριών διαδοχικών εβδομάδων διάστημα κατά το οποίο καταγράφει απώλειες. Με απώλειες περί του 2% διαπραγματεύονται και τα κυριότερα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Με τα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια να καταγράφουν σήμερα μεγάλη πτώση, ο δείκτης MSCI All Country έχει υποχωρήσει σε χαμηλό ενός μηνός, χωρίς ακόμη να έχει ανοίξει η Wall Street. Ωστόσο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης τα fututes του Dow Jones υποχωρούν κατά 500 μονάδες. 

Πίσω στην Ευρώπη, για το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς στον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη DAX πλέον θα διαπραγματεύονται 40 μετοχές από 30 μέχρι πρότινος, ωστόσο το σημερινό διευρυμένο ντεμπούτο μόνο επιτυχημένο δεν είναι. Τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σήμερα τη διέπει επιπλέον προβληματισμός, μετά τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, οι οποίες τον Αύγουστο έτρεξαν με ρυθμό 1,5% σε μηνιαία βάση και με 12% σε ετήσια. 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν τα αντίστοιχα της Ασίας, τα οποία έκλεισαν με βαριές απώλειες, υπό το φόβο της χρεοκοπίας του κινεζικού ομίλου Evergrande, φόβοι που έστειλαν τη μετοχή του σε χαμηλό 11 ετών. 

Ο κινεζικός όμιλος θα πρέπει να καταβάλει ποσό ύψους 83,5 εκατ. δολαρίων στις 23 Σεπτεμβρίου, το οποίο αφορά τους τόκους για το ομόλογό της το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2022. Επίσης στις 29 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρώσει ακόμη 47,5 εκατ. δολάρια για τόκους του ομολογιακού της δανείου με ημερομηνία λήξης τον Μάρτιο του 2024. Σε περίπτωση που η κινεζική εταιρεία δεν μπορέσει να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της, ο κίνδυνος της κατάρρευσής της είναι κάτι παραπάνω από ορατός και ήδη τις αγορές έχει επισκιάσει το «φάντασμα» της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. 

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς την Τρίτη και την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, από την οποία αναμένεται να ευρέως να ορίσει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρχίσει να μειώνει τον αριθμό ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων μηνιαίως.

Μια ημέρα αργότερα, την Πέμπτη, η Τράπεζα της Αγγλίας πραγματοποιεί τη δικής της συνεδρίαση για τη νομισματική της πολιτική. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News