Business & Finance Τρίτη 21/09/2021, 20:04
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Από τα χαμηλά διμήνου σε κέρδη 1%

Ευρωπαϊκές μετοχές: Από τα χαμηλά διμήνου σε κέρδη 1%

Σε άνοδο επέστρεψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια δύο μηνών της Δευτέρας εν μέσω ανησυχιών για πιθανή χρεοκοπία του κινεζικού κολοσσού Evergrande με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κινεζική και την παγκόσμια οικονομία. 

Στήριγμα της αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση υπήρξε η εκρηκτική άνοδος 35% της μετοχής της Universal Music, που έκανε το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο Euronext του Αμστερνταμ, στη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή που πραγματοποιείται φέτος στην Ευρώπη. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 1% μετά την χθεσινή βουτιά του σε χαμηλό διμήνου. Τα κέρδη καθοδήγησαν οι κλάδοι ταξιδίων/ψυχαγωγίας, μίντια, μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και ενέργειας, με το δείκτη DAX στην Φρανκφούρτη να ανακάμπτει από το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου με κέρδη 1,4%. 

Οι μετοχές των British Airways, Carnival και InterContinental Hotels κατέγραψαν κέρδη από 2% έως 5% μετά την χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια προς τις ΗΠΑ, που ανακοίνωσε χθες το βράδυ η αμερικανική κυβέρνηση.

Η δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις συνέβαλε επίσης στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. Η μετοχή της βρετανικής εταιρείας στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών Entain ενισχύθηκε 18% μετά την είδηση ότι η αμερικανική DraftKings στον χώρο του στοιχήματος σε αθλήματα υπέβαλε προσφορά ύψους 20 δισ.δολαρίων για την εξαγορά της. 

Επίσης, η βρετανική National Express ενισχύθηκε 7,6% αφότου η ανταγωνίστριά της Stagecoach ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη National Express για πιθανή συγχώνευση. Η μετοχή της Stagecoach ενισχύθηκε 27%. 

Από τους επιμέρους δείκτες, ο γαλλικός CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,5%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 1,1%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκαν 1,2% έκαστος. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News