Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 16:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τράπεζες και τεχνολογία επεκτείνουν τα κέρδη 

H επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέβασε ταχύτητα τον Σεπτέμβριο

Ευρωπαϊκές μετοχές: Τράπεζες και τεχνολογία επεκτείνουν τα κέρδη 

Για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση επεκτείνουν την ανοδική τους πορεία οι ευρωπαϊκές μετοχές, οι οι οποίες με τα σημερινά κέρδη διαγράφουν εντελώς τις απώλειες που υπέστησαν στην έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας και την περασμένη Παρασκευή. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 καταγράφει κέρδη περί του 0,90%, χαμηλώνοντας από το +1,73% στο οποίο βρέθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Παρόμοια θετική μεταβολή παρουσιάζουν και τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, την ώρα που αυτό του Μιλάνου ενισχύεται κατά 1,20%, ενώ το χρηματιστήριο του Λονδίνου κατάφερε να διαφύγει από τις πιέσεις που δέχθηκε νωρίτερα και να καταγράφει οριακά κέρδη της τάξεως του 0,08%. 

Ο κλάδος των τραπεζών και ο τεχνολογικός προσφέρουν τα σημερινά στηρίγματα, σημειώνοντας άνοδο 1,25% και 1,43% αντίστοιχα. 

Χαρακτηριστικό του θετικού κλίματος που έχει περιβάλει σήμερα τις ευρωπαϊκές αγορές, είναι ότι οι επενδυτές δεν πτοήθηκαν από τα απογοητευτικά προκαταρκτικά στοιχεία αναφορικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η IHS Markit, ο δείκτης που μετράει το κόστος παραγωγής στην Ευρωζώνη, ανήλθε στις 70,5 μονάδες, επίπεδο που τελευταία φορά καταγράφηκε στις αρχές του 21ου αιώνα. 

Την ίδια ώρα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατέβασε ταχύτητα τον Σεπτέμβριο. Πιο συγκεκριμένα ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 56,1 μονάδες, ένα χαμηλό πέντε μηνών, από 59 μονάδες τον Αύγουστο. 

Ο υποδείκτης για τη μεταποίηση σημείωσε πτώση στις 58,7 μονάδες, από τις 61,4 μονάδες τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Φεβρουάριο κι έναντι εκτιμήσεων για 60,3 μονάδες. 

Με τη σειρά του, ο αντίστοιχος υποδείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών, περιορίσθηκε στις 56,3 μονάδες, από 59 μονάδες τον Αύγουστο και χαμηλότερα από τις 58,5 μονάδες των εκτιμήσεων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News