ΑΓΟΡΕΣ

Cenergy: Γιατί η μετοχή βρίσκεται υπό πίεση

Απώλειες 4% στο ταμπλό

Cenergy: Γιατί η μετοχή βρίσκεται υπό πίεση

Υπό πίεση τελεί η μετοχή της Cenergy στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου όχι μόνο δεν ενθουσίασαν αλλά προκάλεσαν νέες ανησυχίες στους επενδυτές.

Παρότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 16% στο α’ εξάμηνο (486 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη ενισχύθηκαν κατά 43% (11,5 εκατ. ευρώ), το περιθώριο μικτού κέρδους μειώθηκε κατά 200 μονάδες βάσης, όπως και το περιθώριο EBITDA κατά 160 μονάδες βάσης.

Η μείωση του περιθωρίου κερδοφορίας, σύμφωνα με τους αναλυτές, οφείλεται στις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, οι οποίες έχουν προκαλέσει αισθητή αναστάτωση στον κλάδο της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Την ίδια ώρα, «αγκάθι» αποτελεί και η αύξηση του καθαρού δανεισμού, ο οποίος καθορίστηκε σε 367 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2021 από 331 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020. Κι αυτό, παρά τον στόχο της διοίκησης για μείωσή του το επόμενο διάστημα.

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η μετοχή της Cenergy (μητρική της Σωληνουργείας Κορίνθου και της Ελληνικά Καλώδια) περιορίζεται κατά 4% και υποχωρεί στα 2,60 ευρώ, με τον τζίρο των συναλλαγών να ξεπερνάει τα 600.000 ευρώ, σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο.

Cenergy: Γιατί η μετοχή βρίσκεται υπό πίεση-1

Από την αρχή του έτους, πάντως, ο τίτλος έχει εμφανίσει σωρευτική άνοδο κατά 56,65%, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι του Γενικού Δείκτη (12%), ενώ μόνο τις τελευταίες 30 ημέρες τα συνολικά κέρδη υπερβαίνουν το 10%.

Εξάλλου, παρά τη σημερινή πτώση, η μετοχή παραμένει πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (εισήχθη τον Δεκέμβριο του 2016), το οποίο σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2021 (2,8 ευρώ).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News