Business & Finance Δευτέρα 6/09/2021, 19:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ξέφυγε στο 0,80% η απόδοση του 10ετούς

Ομόλογα: Ξέφυγε στο 0,80% η απόδοση του 10ετούς

Σε υψηλά επτά εβδομάδων διαμορφώθηκαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι πληθωριστικές προσδοκίες, που καθιστώντας πλέον πιθανό το σενάριο της επιβράδυνσης του ρυθμού αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες. 

Οι δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ που ανήκουν στον κύκλο των «γερακιών» σε συνδυασμό με το υψηλό 10ετίας που άγγιξαν οι τιμές καταναλωτή τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη προκάλεσαν στις αγορές έντονες ανησυχίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των έκτακτων μέτρων στήριξης στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Σήμα για ρευστοποιήσεις στην αγορά κρατικού χρέους έδωσαν και τα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν απότομη αύξηση στους μισθούς και πτώση της ανεργίας, παρότι οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην αμερικανική οικονομία ήταν λιγότερες του αναμενομένου. Επιπλέον, η περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς οι αμερικανικές αγορές παρέμειναν χθες κλειστές λόγω της αργίας του Labour Day, ενέτεινε την ανοδική κίνηση των αποδόσεων.  

Στην ελληνική αγορά κρατικου χρέους, η απόδοση του πενταετούς εκτινάχθηκε προς στιγμή στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια διμήνου, στο 0,056%, σύμφωνα με το Reuters, καταγράφοντας άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης. Στη 10ετία, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε στο 0,80%, ξεπερνώντας το μάλιστα ενδοσυνεδριακά, με το spread να φθάνει έως τις 120 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 40 εκατ.ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 12 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε μία μονάδα βάσης στο -0,347%, παραμένοντας στο υψηλό επτά εβδομάδων της Παρασκευής, προτού πάρει μία «ανάσα» στο -0,368%. Αντίστοιχα και η απόδοση του 30ετούς διαμορφώθηκε στο 0,15%, κοντά στα υψηλά της Παρασκευής.

Τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία έδειξαν απρόσμενη αύξηση τον Ιούλιο, επιστρέφοντας στα υψηλά μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών. Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι είναι υπερβολικά νωρίς για την ΕΚΤ να αποσύρει τα μέτρα στήριξης στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ. Ωστόσο, η ΕΚΤ αναμένεται στη συνεδρίαση της Πέμπτης να διαμορφώσει τους τόνους για τις αγορές ομολόγων, πάντα στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ, για το τέταρτο τρίμηνο, μία απόφαση η οποία αποκτά τώρα πολύ πιο βαρύνουσα σημασία λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις για το tapering. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News