Business & Finance Τρίτη 31/08/2021, 19:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανοδικό άλμα για τις αποδόσεις – Στο 0,76% στην ελληνική 10ετία

Ομόλογα: Ανοδικό άλμα για τις αποδόσεις – Στο 0,76% στην ελληνική 10ετία

Σε μεγάλη άνοδο επέστρεψαν οι αποδόσεις στη σημερινή συνεδρίαση σε ένα εκρηκτικό μείγμα αύξησης του πληθωρισμού, επιθετικών δηλώσεων για έναρξη του tapering στην Ευρωζώνη και νέας προσφοράς. 

Η απόδοση στην ελληνική 10ετία εκτινάχθηκε στο 0,76% με το spread στις 114 μονάδες βάσης, αφού όμως ενδοσυνεδριακά ξέφυγε έως τις 120 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο -0,03%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε στα 61 εκατ.ευρώ.

Αντίστοιχα, στην ιταλική 10ετία, η απόδοση ενισχύθηκε 8 μονάδες βάσης στο 0,70%, με το spread στις 109 μονάδες βάσης. Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια πέντε εβδομάδων βρέθηκαν οι αποδόσεις και των γερμανικών κρατικών ομολόγων στη 10ετία, στο -0,383%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουλίου, στον απόηχο της μεγαλύτερης του αναμενομένου αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αλλά και των δηλώσεων αξιωματούχου της ΕΚΤ που κάλεσε την κεντρική τράπεζα να μειώσει τις έκτακτες αγορές ομολόγων της πολύ σύντομα ακόμη και στο τέταρτο τρίμηνο. 

Ο Ρόμπερτ Χόλζμαν, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, διαμήνυσε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε κατάσταση που μπορεί να εξετάσει τη μείωση των αγορών ομολόγων, συμπληρώνοντας ότι το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. Τα σχόλια του Χόλζμαν, που θεωρείται κατεξοχήν “γεράκι” της ΕΚΤ, έγιναν αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος έκανε άλμα στο 3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σε υψηλό δεκαετίας, πολύ περισότερο από το στόχο 2% της ΕΚΤ και τις προβλέψεις για 2,7%. Αντίστοιχα, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ιδιαίτερα ευμετάβλητες τιμές ειδών διατροφής και ενέργειας, αυξήθηκε στο 1,6% συγκριτικά με τις προβλέψεις για αύξηση 1,4%. 

«Οι δηλώσεις Χόλζμαν απλώς επιτάχυναν την ανοδική τάση που είχε αρχίσει από νωρίς. Ο πληθωρισμός στάθηκε η βασική αφορμή», αναφέρει ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλύτης της ING. O πληθωρισμός ξεπερνά το στόχο της ΕΚΤ για δεύτερο συναπτό μήνα και αναμένεται να κλιμακωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες του έτους. Η αύξηση ωστόσο εξακολουθεί να θεωρείται παροδική, καθώς καθοδηγείται από παροδικούς παράγοντες και οι διαμορφωτές πολιτικής εκτιμούν ότι θα υποχωρήσει πολύ χαμηλότερα από το στόχο της ΕΚΤ τα επόμενα έτη. 

Η αύξηση των αποδόσεων έχει επίσης να κάνει και με την αυξημένη προσφορά που αναμένεται αυτή την εβδομάδα, η οποία προβλέπεται να είναι η πιο δραστήρια από τα μέσα Ιουλίου, σύμφωνα με τη Commerzbank. Η Ιταλία άντλησε 7,75 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του πενταετούς και του 10ετούς ομολόγου της με την απόδοση του πενταετούς στο ιστορικό χαμηλό του -0,01%. Σε εκ νέου άνοιγμα του τετραετούς της προχώρησε και η Ολλανδία αντλώντας 2 δισ.ευρώ. Αύριο, θα ακολουθήσει και η Ελλάδα, η οποία όρισε κοινοπραξία τραπεζών για να ανοίξει εκ νέου το πενταετές και το 30ετές της, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται για νέα έκδοση 30ετούς την Πέμπτη. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News