Business & Finance Παρασκευή 3/09/2021, 19:19
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οι ανησυχίες για tapering ανεβάζουν τις αποδόσεις του ευρώ – Στο 0,78% της ελληνικής 10ετίας

Ομόλογα: Οι ανησυχίες για tapering ανεβάζουν τις αποδόσεις του ευρώ – Στο 0,78% της ελληνικής 10ετίας

Σε άνοδο επέστρεψαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, καθώς τα τελικά στοιχεία της Markit για μεταποίηση και υπηρεσίες έδειξαν ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης παραμένει δυναμική, παρά την ελαφρά οπισθοχώρηση του δείκτη από τα επίπεδα του Ιουλίου. Την ίδια στιγμή, οι φημολογίες ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει tapering στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, όπως ανέφεραν την Πέμπτη αναλυτές του CNBC, προκάλεσαν ανησυχίες στην αγορά του κρατικού χρέους του ευρώ. 

Τα μακροπρόθεσμα ομολόγα που ευνοούνται τα μέγιστα από τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ, επλήγησαν περισσότερο από τις φήμες για tapering από την ΕΚΤ το Δεκέμβριο. Αυτά που επλήγησαν περισσότερο ήταν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθότι συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ. Το κόστος δανεισμού στην ελληνική δεκαετία έχει αυξηθεί περίπου 20 μονάδες βάσης από τα χαμηλά του Αυγούστου, επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση σε υψηλό διμήνου, στο 0,78%, με το spread ωστόσο να παραμένει σταθερό στις 117 μονάδες βάσης, καθότι αυξήθηκαν και οι γερμανικές αποδόσεις. Στην ελληνική πενταετία, η απόδοση επέστρεψε στο μηδέν. Οσον αφορά στον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, διαμορφώθηκε στα 88 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε δυόμισι μονάδες βάσης στο -0,352%, ενώ έχει κλιμακωθεί περίπου 17 μονάδες βάσης από τα χαμηλά έξι μηνών του Αυγούστου. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του γερμανικού 30ετούς και του αντίστοιχου 10ετούς γνώρισαν τη μεγαλύτερη διεύρυνση σε διάρκεια δύο μηνών, στις 50,5 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου. Αντίστοιχα, η απόδοση του γερμανικού 30ετούς κλιμακώθηκε 2,3 μονάδες βάσης σε υψηλό έξι εβδομάδων, στο 0,14%, ακολουθώντας την ανιούσα των αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου το κόστος δανεισμού στη 30ετία ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 1,95%.

Το αμερικανικό 10ετές “είδε” την απόδοσή του στο 1,32%. Τα νέα στοιχεία για την απασχόληση Αυγούστου στις ΗΠΑ έδειξαν μεν ότι δημιουργήθηκαν πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας, όμως οι μισθοί αυξήθηκαν σημαντικά και υποχώρησε η ανεργία.  

Aξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων junk του ευρώ γύρισαν σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά έως σήμερα, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America. Πολλοί επενδυτές στράφηκαν σε χαμηλής αξιολόγησης και μη ρευστοποιήσιμο ενεργητικό, όμως με όλον αυτό το θόρυβο γύρω από το tapering οι αγοραστές ομολόγων είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε πιθανό tapering. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News