Business & Finance Πέμπτη 2/09/2021, 19:21
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: «Ανάσα» για τις αποδόσεις – Στο 0,74% στην ελληνική 10ετία

Ομόλογα: «Ανάσα» για τις αποδόσεις – Στο 0,74% στην ελληνική 10ετία

«Ανάσα» πήραν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, χωρίς ωστόσο να απομακρυνθούν ιδιαίτερα από τα υψηλά έξι εβδομάδων, με τους επενδυτές να παραμένουν ως επι το πλείστον στο περιθώριο εν αναμονή των ιδιαίτερα σημαντικών στοιχείων για την απασχόληση Αυγούστου στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται αύριο Παρασκευή, μετά δε τις «επιθετικές» δηλώσεις κάποιων διαμορφωτών πολιτικής της ΕΚΤ που έφεραν πιο κοντά το tapering. 

Οι δηλώσεις από κάποια «γεράκια» της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων ο Γενς Βάιντμαν, ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ, έκαναν τους επενδυτές να περιμένουν ότι η ΕΚΤ πιθανόν να αποφασίσει να μειώσει τον ρυθμό αγορών ομολόγων στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Ο Βάιντμαν προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός ενέχει τον κίνδυνο υπερθέρμανσης. Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προέβη στη δήλωση ότι η οικονομιά ανακάμπτει και ότι πλέον χρειάζονται μόνο στοχευμένα μέτρα σε ορισμένους τομείς. Η μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη για το μήνα Ιούλιο δεν πυροδότησαν ωστόσο κάποια απότομη άνοδος, καθώς η αγορά είχε ήδη περάσει την «ταραχή» του πληθωρισμού στην αρχή της εβδομάδας. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο -0,387%. «Τώρα, οι λεκτικές παρεμβάσεις θα κατασιγάσουν καθώς η ΕΚΤ μπαίνει στην τελική ευθεία για τη συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου, παρότι η αγωνία κορυφώνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά αναλυτής της Commerzbank. Ο ίδιος καλεί την αγορά να είναι έτοιμη για μία μείωση του ρυθμού αγορών στο τέταρτο τρίμηνο, κάτι το οποίο όμως, όπως διευκρίνισε, δεν θα πρέπει να το μπλέξει με το tapering ή με την “αρχή του τέλους” του PEPP.

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε 2,5 μονάδες βάσης, στο 0,68%. Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετία περιορίστηκε ελαφρώς στο 0,74% με το spread στις 117 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος, στο -0,02%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 16 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκατ.ευρώ έγιναν στην 30ετία.

Η Fitch εκτιμά ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν αμετάβλητα έως το 2025 και ότι οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το 2024. Ο οίκος επισημαίνει ακόμη ότι το ΡΕΡΡ θα συνεχίσει κοντά στο σημερινό ρυθμό έως τα τέλη του τέταρτου τριμήνου του 2021. Οι αναλυτές της θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα αναδιαμορφώσει το κανονικό πρόγραμμα αγορών, γνωστό ως ΑΡΡ, έτσι ώστε να καλύψει το ήμισυ των σημερινών αγορών ύψους 80 δισ.ευρώ μηνιαίως του ΡΕΡΡ.  

Σε επίπεδο προσφοράς, η Ισπανία άντλησε 3,735 δισ.ευρώ εν μέσω υψηλής ζήτησης από την έκδοση εξαετούς, επταετούς και 10ετούς, ενώ η Γαλλία 6,3 δισ.ευρώ από την έκδοση 10ετούς με επιτόκιο -0,05%.
Σε πτώση οι αποδόσεις και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία στο 1,29%.

moneyreview.gr  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News