Business & Finance Δευτέρα 9/08/2021, 19:24
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οι αποδόσεις επέστρεψαν σε πτώση

Ομόλογα: Οι αποδόσεις επέστρεψαν σε πτώση

Σε πτώση επέστρεψαν σήμερα οι αποδόσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, μετά την άνοδο της Παρασκευής που υποκινήθηκε από τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση Ιουλίου στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία επανέφεραν στο προσκήνιο την προοπτική η Φέντεραλ Ριζέρβ να προχωρήσει πιο γρήγορα σε μείωση των μέτρων στήριξης της οικονομίας, μετά μάλιστα από το στίγμα που έδωσαν οι τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση της 10ετίας επέστρεψε στο 0,53%, ενώ της πενταετίας στο -0,247%.

Η απόδοση της γερμανικής 10ετίας αποκλιμακώθηκε μία μονάδα βάσης, στο -0,47%, χαμηλότερα από το -0,451% της Παρασκευής, καθώς η απρόσμενη εξασθένηση των κινεζικών εξαγωγών με αύξηση των τιμών παραγωγού σε συνδυασμό με την ελεύθερη πτώση των εμπορευμάτων επανέφεραν τους επενδυτές στην ασφάλεια του κρατικού χρέους. Διάχυτη είναι ξανά η ανησυχία των επενδυτών ότι η την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα. Σε αποκλιμάκωση και η απόδοση του γερμανικού 30ετούς, στο -0,02%, αφού πέρασε για λίγο σε θετικό έδαφος την Παρασκευή, με όλη την καμπύλη των γερμανικών κρατικών ομολόγων να επιστρέφει κάτω από το μηδέν.

Πάντως, ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής της ING, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πολλοί παράγοντες στην Ευρωζώνη που θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν την αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ αυτή την εβδομάδα. Ο ίδιος επικαλέστηκε την χαμηλή προσφορά και την περιορισμένη ρευστότητα, σε συνδυασμό με την όρεξη των επενδυτών για carry trades, τακτική κατά την οποία χρησιμοποιούν φθηνή χρηματοδότηση για να αγοράζουν ενεργητικό υψηλότερης απόδοσης. Οι νέες εκδόσεις χρέους σε ευρώ αναμένεται να είναι οι χαμηλότερες στη διάρκεια του έτους από πλευράς όγκου έως τα τέλη Αυγούστου, καθώς η μόνη προγραμματισμένη έκδοση είναι αυτή των γερμανικών 10ετών με στόχο την άντληση 4 δισ.ευρώ, σύμφωνα με τη Commerzbank. 

Eνδεικτικό του κλίματος ανησυχίας τα στοιχεία για το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη, τα οποία έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου επιδείνωση τον Αύγουστο, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί σε χαμηλό τριμήνου, εν μέσω ανησυχιών ότι θα έρθουν νέα lockdowns το φθινόπωρο. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News