Business & Finance Τρίτη 31/08/2021, 22:30
WALL STREET

Θα επαληθευτεί η φήμη του Σεπτεμβρίου ως του χειρότερου μήνα για τις μετοχές;

Θα επαληθευτεί η φήμη του Σεπτεμβρίου ως του χειρότερου μήνα για τις μετοχές;

Μετά από επτά μήνες κερδών, οι μετοχές βρίσκονται αντιμέτωπες με πληθώρα κινδύνων οι οποίοι θα μπορούσαν να επαληθεύσουν την φήμη του Σεπτεμβρίου ως του χειρότερου μήνα του έτους για την χρηματιστηριακή αγορά. 

Σύμφωνα με την CFRA, ο δείκτης S&P 500 έχει παρουσιάσει θετικό πρόσημο μόλις στο 45% των περιπτώσεων του μήνα Σεπτεμβρίου, αρχής γενομένης από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο μέσος όρος πτώσης 0,56% του μήνα αποτελεί την χειρότερη επίδοση καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, με τον Φεβρουάριο να αποτελεί το μοναδικό άλλο μήνα με αρνητική επίδοση. 

Στρατηγικοί αναλυτές σημειώνουν ότι ακόμη δεν είναι σαφές εάν έρχεται κάποια διόρθωση ή πισωγύρισμα, όμως οι κίνδυνοι αυξάνονται. Μεταξύ αυτών, μπορεί να είναι μία αλλαγή πολιτικής από την Φέντεραλ Ριζέρβ, η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα και πολιτικοί κίνδυνοι. Η Λιζ Αν Σοντερς, στρατηγική αναλύτρια της Charles Schwab, εκτιμά ότι οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να οδηγήσουν την αγορά σε διόρθωση μεγαλύτερη του 3% ή 4% το Σεπτέμβριο. 

Να σημειωθεί ότι η πτώση του Σεπτεμβρίου γίνεται ακόμη χειρότερη όταν πρόκειται για το πρώτο έτος μίας προεδρικής θητείας. Κατά μέσο όρο, ο S&P 500 υποχωρεί σε αυτά τα έτη κατά 0,73%. Η CFRA σημειώνει επίσης ότι στα έτη που ο S&P 500 κατέγραψε νέα ιστορικά υψηλά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπως ακριβώς συνέβη φέτος, τότε η πτώση του κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 0,74%. 

Ο S&P 500 ενισχύθηκε περίπου 3% τον Αύγουστο, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει κέρδη 20%. 

Ο στρατηγικός αναλυτής της BTIG Τζούλιαν Εμανουελ, αναμένει κάποιες ρευστοποιήσεις και το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, που είθισται να παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά θα έχει απότομη πτώση, όμως επισημαίνει το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλος εφησυχασμός ότι όσο η Fed δεν αυξάνει τα επιτόκια, η χρηματιστηριακή αγορά δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Για το λόγο αυτό καλεί τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News