Business & Finance Κυριακή 25/07/2021, 18:35
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί η επόμενη εβδομάδα είναι τόσο σημαντική για τις αγορές

Γιατί η επόμενη εβδομάδα είναι τόσο σημαντική για τις αγορές

Μπαίνουμε σε μία από τις πιο σημαντικές εβδομάδες του καλοκαιριού. Οι λόγοι πολλοί. Πρώτον, συνεδριάζει η Φέντεραλ Ριζέρβ την Τρίτη και την Τετάρτη και παρότι δεν αναμένεται κάποια αλλαγή πολιτικής, είναι σημαντική μόνο για τη λεκτική που θα χρησιμοποιήσει σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομόλόγων της, εάν δηλ. θα κάνει κάποια αναφορά σχετικά με μείωση των αγορών της. Η στάση της θα καθοδηγήσει τις αγορές καθότι η μείωση των αγορών ομολόγων θεωρείται ένα πρώτο βήμα για την αύξηση των επιτοκίων. 

Εν συνεχεία, περίπου 165 εισηγμένες στο δείκτη S&P 500 θα ανακοινώσουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ονομάτων της τεχνολογίας, όπως Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet και Facebook. Επίσης, ανακοινώνει και η Tesla μαζί με Boeing και Caterpillar, καθώς και Procter & Gamble και McDonald’s.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και κάποια σημαντικά οικονομικά στατιστικά στοιχεία, όπως η ανακοίνωση των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου την Πέμπτη. Την επομένη, ανακοινώνεται ο δείκτης ατομικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ, σημαντικό μέτρο της Fed για την πορεία του πληθωρισμού.

Ολα αυτά αναμένεται ότι θα έχουν αντίκτυπο στις αγορές, οι οποίες περιμένουν κατεύθυνση για να κάνουν το επόμενο βήμα τους. Την Παρασκευή, ο Dow ξεπέρασε για πρώτη φορά το φράγμα των 35.000 μονάδων, με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street να κλείνουν σε ιστορικά υψηλά. Και οι τρεις έκλεισαν επίσης την προηγούμενη εβδομάδα με κέρδη: ο Dow Jones με 1%, ο S&P 500 με 1,9% και ο Nasdaq με 2,8%. 

Ο Αρτ Χόγκαν, στρατηγικός αναλυτής της National Securities, εξηγεί ότι τα εταιρικά αποτελέσματα είναι αυτά που θα δώσουν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα το σήμα στη Wall Street για να προχωρήσει σε νέα υψηλά. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv, τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου θα αυξηθούν 78,1% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι προσδοκίες μέχρι στιγμής ανεβάζουν ψηλά τον πήχη των εταιρικών αποτελεσμάτων, όμως οι επενδυτές παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή μετά το ξαφνικό sell off της προηγούμενης Δευτέρας, καθώς κάποια εταιρικά αποτελέσματα απογοήτευσαν την αγορά και η νέα έξαρση των κρουσμάτων από τις μεταλλάξεις επαναφέρουν την αβεβαιότητα ως προς τις οικονομικές προοπτικές. Ορισμένοι μάλιστα στρατηγικοί αναλυτές παρακολουθούν μήπως υπάρξουν και νέα προειδοποιητικά σημάδια για μεγαλύτερη μεταβλητότητα προς το τέλος του τριμήνου. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News