Business & Finance Παρασκευή 6/08/2021, 20:18
ΑΓΟΡΕΣ

Eυρωπαϊκές μετοχές: Εκλεισαν την καλύτερη εβδομάδα από το Μάρτιο – Νέο ρεκόρ

Eυρωπαϊκές μετοχές: Εκλεισαν την καλύτερη εβδομάδα από το Μάρτιο – Νέο ρεκόρ

Με νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν και πάλι τη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, ολοκληρώνοντας την καλύτερη εβδομάδα από τα μέσα Μαρτίου, χάρη στα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και στις προσδοκίες για ανάκαμψη των κλάδων που σχετίζονται με τις προοπτικές της οικονομίας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 κατέρριψε το έκτο διαδοχικό ρεκόρ με κέρδη 1,8% την εβδομάδα, κλείνοντας στις 469,97 μονάδες. 

Πρωταγωνιστές της εβδομάδας ήταν οι μετοχές του κλάδου τραπεζών, με άνοδο 4,4%, στην καλύτερη επίδοση σε διάρκεια πέντε εβδομάδων, καθώς τα θετικά αποτελέσματα από τις κορυφαίες τράπεζες, όπως HSBC και Societe Generale, ενίσχυσαν το συγκεκριμένο δείκτη. 

Ο κλάδος ωστόσο παρουσίασε εξαιρετικές επιδόσεις και στη σημερινή συνεδρίαση, κλείνοντας με κέρδη 2%, χάρη στην ανοδική διόρθωση των γερμανικών και αμερικανικών ομολογιακών αποδόσεων, στον απόηχο των ιδιαίτερα θετικών στατιστικών στις ΗΠΑ για την αγορά απασχόλησης του Ιουλίου. 

Στους κερδισμένους συγκαταλέγεται και ο ενεργειακός κλάδος, με κέρδη 3,6%, χάρη στην αρχική άνοδο των τιμών πετρελαίου και τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα. Τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία που έδειξαν απρόσμενη πτώση τον Ιούνιο, δεν φαίνεται να επηρέασαν το επενδυτικό κλίμα καθώς έχουν να κάνουν με τις ελλείψεις και τις διαταραχές στην αλυσίδα προσφοράς. 

Από τα δύο τρίτα των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το 67% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Πρόκειται για ποσοστό υψηλότερο από το μέσο όρο του 51% σε ένα τυπικό τρίμηνο. 
 
Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε της Allianz, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ομιλου της Ευρώπης, με άνοδο 2,5%, καθώς ανακοίνωσε μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση καθαρών κερδών στο δεύτερο τρίμηνο και έδωσε καλύτερες προοπτικές για την φετινή οικονομική του χρήση. Αλμα 10,9% έκανε και η μετοχή της γαλλικής Atos στον χώρο της τεχνολογίας πληροφορικής, καθώς δημοσιεύματα κάνουν λόγο ότι αρκετές εταιρείες ιδιωτικου μετοχικού κεφαλαίου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εταιρεία.  

Aπό τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με οριακή άνοδο 0,04%, ο DAX στην Φρανκφούρτη με 0,11%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι με 0,52%. Ο MIB στο Μιλάνο είχε και πάλι τα μεγαλύτερα κέρδη της τάξης του 2%, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη έκλεισε με άνοδο 0,48%.
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News