Business & Finance Τετάρτη 4/08/2021, 19:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Tρίτη ημέρα ρεκόρ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Tρίτη ημέρα ρεκόρ

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, κάτι που συμβαίνει για τρίτη συναπτή συνεδρίαση, με τις μετοχές τεχνολογίας να εκτινάσσονται σε υψηλό 20ετίας και με την αισιοδοξία από τα εταιρικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου να συνεχίζει να τροφοδοτεί το θετικό κλίμα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,6% κλείνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 468,22 μονάδων. Η τεχνολογία ήταν η κινητήριος δύναμη παρουσιάζοντας την καλύτερη επίδοση της ημέρας, με κέρδη 1,9% και επιστρέφοντας σε επίπεδα που είχε να επαναλάβει από την περίοδο της «φούσκας» του dot.com. 
 
Τα δυναμικά εταιρικά αποτελέσματα είναι αυτά που εξακολουθούν να δίδουν κατεύθυνση στην αγορά, επισκιάζοντας τις ανησυχίες για τυχόν νέα περιοριστικά μέτρα μετά την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ειδικά, η τεχνολογία συνεχίζει να κρατά αντοχές απέναντι στο νέο κύμα ανησυχιών. Αναλυτές αναμένουν τώρα ότι οι εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 θα παρουσιάσουν κέρδη αυξημένα κατά 139,6% στο δεύτερο τρίμηνο συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv, ποσοστό υψηλότερο από το 100% που είχαν προβλέψει προηγουμένως. 

Mεταξύ των μετοχών, την καλύτερη επίδοση στο δείκτη STOXX 600 παρουσίασε αυτή της ολλανδικής εταιρείας χημικών IMCD και της κατασκευάστριας δορυφόρων SES, με άνοδο 10,5% και 10% αντίστοιχα, χάρη στα ισχυρά αποτελέσματά τους. Με άνοδο 2,4% και η μετοχή της εταιρείας καφέ JDE Peet’s, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου λειτουργικών κερδών για το πρώτο εξάμηνο του 2021. 

«Τα κέρδη είναι πραγματικά ισχυρά και δίδουν στους επενδυτές μεγαλύτερη άνεση. Το άλλο θετικό σημείο είναι η σταθερή μείωση των κρουσμάτων στη Βρετανία. Αυτό δημιουργεί την ελπίδα ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη», αναφέρει ο Αντρέα Τσιτσιόνε, στρατηγικός αναλυτής της TS Lombard. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της γερμανικής Commerzbank, η οποία υποχώρησε περίπου 5%, αφότου η τράπεζα παρουσίασε ζημίες στο δεύτερο τρίμηνο, μετά από απομείωση αξίας ενεργητικού της αλλά και την ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωση. 

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτης, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,26%, ο DAX στην Φρανκφούρτη 0,88% και ο CAC 40 στο Παρίσι 0,72%. Επίσης, ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 2,09%, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη 0,23%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News