Business & Finance Πέμπτη 5/08/2021, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Χωρίς τέλος τα ρεκόρ – Για 4η διαδοχική συνεδρίαση

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Χωρίς τέλος τα ρεκόρ – Για 4η διαδοχική συνεδρίαση

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται τα ρεκόρ στις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς τα ισχυρά αποτελέσματα των Novo Nordisk και Siemens αντιστάθμισαν τις πιέσεις από τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων και τον γερμανικό κλάδο λιανεμπορίου. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 0,4% στις 469,96 μονάδες. Η δανική εταιρεία Novo Nordisk ενισχύθηκε 5,2% από τη στιγμή που ανέβασε τον πήχη για τις προβλέψεις της φετινής οικονομικής χρήσης ανακοινώνοντας κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, ενώ η γερμανική Siemens σημείωσε κέρδη 2,6% καθώς αναθεώρησε και αυτή ανοδικά τις προβλέψεις για την κερδοφορία της. 

Το ράλι συνέχισαν και οι μετοχές τεχνολογίας, κλείνοντας με κέρδη 0,9%, αγγίζοντας υψηλό άνω της 20ετίας. 

Στον αντίποδα, οι μετοχές από τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων σημείωσαν την χειρότερη επίδοση στη σημερινή συνεδρίαση καταγράφοντας απώλειες 2,6%, καθώς η τιμή σιδηρομεταλλεύματος και άλλων βασικών μετάλλων σημείωσe πτώση στην αρχή της συνεδρίασης, εν μέσω ανησυχιών μήπως μειωθεί η ζήτηση από την κορυφαία καταναλώτρια μετάλλων, την Κίνα. 

Στους «χαμένους» και ο κλάδος λιανικής που υποχώρησε 0,5%, από στιγμή που η μετοχή της Adidas σημείωσε πτώση 6% καθώς οι πωλήσεις της στην Κίνα επηρεάστηκαν από το μποϋκοτάζ των δυτικών brands αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που οδήγησαν σε κλείσιμο μονάδων στο βασικό προμηθευτή της στο Βιετνάμ. 

Με πτώση 4,8% και η μετοχή της online εταιρείας στον χώρο της μόδας, Zalando, αφότου η εταιρεία ξόδεψε περισσότερα στο μάρκετινγκ για να προσελκύσει μεγαλύτερη πελατεία. 

Να σημειωθεί ότι από την αρχή της εβδομάδας, οι ευρωπαϊκές μετοχές καταγράφουν άνοδο 1,8%, καθώς τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα επισκίασαν τις ανησυχίες από την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. 

Tα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη έχουν ωθήσει τους αναλυτές να αναθωρήσουν τις προβλέψεις τους ανοδικά κάνοντας λόγο για αύξηση 140% της κερδοφορίας στο δεύτερο τρίμηνο για τις εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. 
   
«Ωστόσο, οι αγορές μετοχών φαίνονται ευάλωτες αυτή τη στιγμή, παρά τα συνεχόμενα κέρδη. Υπάρχει η μετάλλαξη Δέλτα, οι ανησυχίες για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική αλλά και το γεγονός ότι η αύξηση των εταιρικών κερδών έχει φθάσει στην κορύφωσή της. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μία διόρθωση», αναφέρει ο Φρεντερίκ Κάριερ, στρατηγικός αναλυτής της RBC Wealth Management. 

Aπό τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,1%, o DAX στην Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,34% και ο CAC 40 στο Παρίσι 0,33%. Επίσης, ο IBEX στη Μαδρίτη κατέγραψε κέρδη 0,50%, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης MIB έκλεισε ξανά με κέρδη 2%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  

    
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News