Business & Finance Κυριακή 1/08/2021, 12:19
ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Πώς έχει αλλάξει ο χάρτης των ευρωπαϊκών μετοχών

UBS: Πώς έχει αλλάξει ο χάρτης των ευρωπαϊκών μετοχών

Ο ευρωπαϊκός χάρτης των μετοχών μετά από δύο υφέσεις μία του 2008 και μία της πανδημίας της Covid-19, έχει υποστεί δραματικές αλλαγές αναφορικά με τη βαρύτητα που έχουν οι μετοχές και συνεπακόλουθα οι κλάδοι στους οποίους ανήκουν οι εκάστοτε εταιρείες.

Όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η UBS απέχουν πλέον παρασάγγας οι εποχές όπου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κυριαρχούσαν ο κλάδος των τραπεζών και ο ενεργειακός, οι οποίοι στην ακμή της ανάπτυξής τους αντιπροσώπευαν περί του ενός τρίτου της συνολικής κεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών μετοχών.

Ωστόσο σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, με τους δύο κλάδους με τη μεγαλύτερη στάθμιση στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές να είναι της υγείας με ποσοστό 12% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης και των κεφαλαιουχικών προϊόντων με ποσοστό 11%.

UBS: Πώς έχει αλλάξει ο χάρτης των ευρωπαϊκών μετοχών-1

Ενδεικτικό του πόσο έχει ξεθυμάνει η δυναμική των τραπεζικών και των ενεργειακών μετοχών, αποτελεί το γεγονός ότι τα αντίστοιχα ποσοστά των κλάδων τους, το άθροισμα των οποίων (7% για τον τραπεζικό κλάδο και 4% για τον ενεργειακό) αγγίζει ή να δεν φτάνει το ποσοστό των δύο προαναφερόμενων κλάδων.

Ανάμεσα στους δύο πρώτους κλάδους και τον τραπεζικό «παρεμβάλλεται» ο τεχνολογικός κλάδος με ποσοστό στάθμισης 8%, ενώ με ποσοστό 6% ακολουθεί ο αυτός των προϊόντων πολυτελείας.

Η αλλαγή αυτή στη δυναμική των ευρωπαϊκών μετοχών υποδεικνύει σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, ότι οι αγορές της ευρωπαϊκής ηπείρου έχουν απογαλακτιστεί από τους παράγοντες της αξίας, των αποδόσεων και των τιμών του πετρελαίου και αντιθέτως έχουν προσανατολιστεί προς τις μετοχές της ανάπτυξης.  

UBS: Πώς έχει αλλάξει ο χάρτης των ευρωπαϊκών μετοχών-2

Οι αλλαγές αυτές για κάποιους κλάδους συντελέσθηκαν σε σχετικά σύντομο διάστημα και για κάποιους σε μεγαλύτερο.

Όπως για παράδειγμα ο τεχνολογικός κλάδος και ο τραπεζικός, για τους οποίους το 2010 τα ποσοστά στάθμισης διαμορφώνονταν στο 3% και στο 15% αντίστοιχα.

Άλλη μια ενδιαφέρουσα σύγκριση είναι αυτή ανάμεσα στον κλάδο της ενέργειας και των κεφαλαιουχικών αγαθών. Από τις αρχές της νέας χιλιετίας και έως το 2012 το ποσοστό από τη συνολική κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών μετοχών που αναλογούσε στον ενεργειακό κλάδο κυμαινόταν μεταξύ του 10% και του 13% για να «βουλιάξει» πλέον στο 4%.

UBS: Πώς έχει αλλάξει ο χάρτης των ευρωπαϊκών μετοχών-3

Αντίστοιχα ο κλάδος των κεφαλαιουχικών αγαθών από το 4% το 2002 με 2003 έχει «αναρριχηθεί» στο 11%.

Ο φαρμακευτικός κλάδος από την άλλη από το 6% το 2008 «σκαρφάλωσε» στο 15% πέρυσι, αναμενόμενη εξέλιξη εξαιτίας της πανδημίας, για να πέσει στο 12% επί του παρόντος.

Οι αναλυτές της UBS κλείνοντας καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι πλέον οι εποχές όπου οι μετοχές αξίας υπεραπέδιδαν, έχουν περάσει παραχωρώντας τη θέση τους στις μετοχές της ανάπτυξης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News