Business & Finance Δευτέρα 19/07/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Wall Street: Γενικευμένο sell off – Φόβοι για την ανάκαμψη

Wall Street: Γενικευμένο sell off – Φόβοι για την ανάκαμψη

Γενικευμένο sell off πυροδότησαν στη Wall Street οι ανησυχίες ότι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού θα επιβραδύνει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. 

Και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν απότομη πτώση, με το Dow Jones να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από πέρυσι τον Οκτώβριο, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq να παρουσιάζουν την χειρότερη ημερήσια επίδοση από τα μέσα Μαίου. 

Ο Dow υποχώρησε 725 μονάδες ή 2,1%, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά και οι 30 εισηγμένες μετοχές του. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,6%, με τους κλάδους ενέργειας και βαριάς βιομηχανίας να υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα. Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq παρουσίασε πτώση 1,06%, στην πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών και στο χειρότερο καθοδικό σερί από πέρυσι τον Οκτώβριο. Ο δείκτης των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 σημείωσε πτώση 1,9%, με αποτέλεσμα από το υψηλό του Μαρτίου να υποχωρεί τώρα περισσότερο από 10%.

Ο κλάδος ενέργειας συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που γνώρισαν το μεγαλύτερο πλήγμα με τη μετοχή της ConocoPhillips να υποχωρεί περισσότερο από 3%, της Exxon Mobili 4%, ενώ ο δείκτης ενέργειας απώλεσε 4% της αξίας στην χειρότερη επίδοση μεταξύ των 11 κλάδων του S&P 500. Να σημειωθεί ότι οι τιμές πετρελαίου βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση, με τις απώλειές τους να φθάνουν στο τέλος της συνεδρίασης κοντά στο 8%. 

Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση παρουσίασε ο δείκτης για τον τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με πτώση 3%, καθώς η πτώση των αποδόσεων υπονομεύει τις προοπτικές για την κερδοφορία των τραπεζών. Η μετοχή της JPMorgan υποχώρησε 3,5%, ενώ της Bank of America 2,5%. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε σε νέο χαμηλό πενταμήνου, στο 1,17%, επιτείνοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν πρωτίστως οι τομείς εκείνοι που αναμενόταν να ανακάμψουν σημαντικά με το άνοιγμα του τουρισμού, όπως οι αεροπορικές και ο κλάδος κρουαζιέρας, με τη μετοχή των United, Delta και American να συρρικνώνεται περίπου 5% εκάστη. Επίσης, η μετοχή της Boeing κατέγραψε απώλειες 5%, της General Motors και της Caterpillar πτώση άνω του 2%.

Από τις ρευστοποιήσεις δεν «γλίτωσαν» ούτε οι μεγάλες τεχνολογικές με τις μετοχές των Apple και Alphabet να υποχωρούν περισσότερο από 2%. 

«Επικρατούν δύο ανησυχίες ταυτόχρονα, ανησυχίες για την πορεία της αγοράς και ανησυχίες για την ανάπτυξη. Αυτό ακριβώς σου λέει η κίνηση όλων των κατηγοριών του ενεργητικού», ανέφερε ο Μοχάμεντε Ελ-Εριάν, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην CEO της Pimco. 

O δείκτης VIX που παρακολουθεί τη μεταβλητότητα εκτινάχθηκε στο υψηλό του 24,8 εν μέσω των γενικεύμένων ρευστοποιήσεων, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαίου. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News