Business & Finance Παρασκευή 16/07/2021, 17:01
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ανοδικό άνοιγμα με ώθηση από τις λιανικές πωλήσεις 

Wall Street: Ανοδικό άνοιγμα με ώθηση από τις λιανικές πωλήσεις 

Σε πλήρη «εναρμόνιση» κινούνται στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τα αναπάντεχα βελτιωμένα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, να θέτουν στο περιθώριο τις ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού. Ανησυχίες που έκαναν εκ νέου χθες την εμφάνισή τους, μετά τη νέα υποχώρηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας και είχαν σαν αποτέλεσμα οι S&P 500 και Nasdaq να κλείσουν με απώλειες, με τον Dow Jones να κλείνει με κέρδη. 

Ωστόσο σήμερα επικρατεί άλλο κλίμα, τουλάχιστον στο πρώιμο στάδιο των συναλλαγών. Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης το υπουργείο Εμπορίου δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες τον Ιούνιο έτρεξαν με ρυθμό 0,6%, αισθητά ταχύτερα από τις εκτιμήσεις για συρρίκνωσή του κατά 0,4%, αλλά και από το -1,7% του Μαΐου. Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18%, ωστόσο ο περυσινός Ιούνιος δεν προσφέρεται για ασφαλείς συγκρίσεις, από τη στιγμή που ήταν ένας μήνας κατά τον οποίο οι ΗΠΑ όπως και ο υπόλοιπος κόσμος έβγαιναν από τα lockdowns του κορωνοϊού. 

Σήμερα οι επενδυτές δείχνουν μια προτίμηση στους κυκλικούς κλάδους όπως είναι των τραπεζών και της ενέργειας. Οι μετοχές των έξι μεγάλων τραπεζών της Wall Street κινούνται όλες ανοδικά, όπως το ίδιο κάνουν και οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών ενεργειακών τραπεζών, όπως η Chevron και η Exxon Mobil. Ο ενεργειακός κλάδος εξαιρουμένης της σημερινής συνεδρίασης καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του 5% και είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος χαμένος μεταξύ των 11 κυριοτέρων κλάδων του S&P, δεχόμενος πλήγμα από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου. 

Μετά τα πρώτα 30 λεπτά της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,15%, ο S&P 500 παρουσιάζει οριακά κέρδη 0,08%, με τον τεχνολογικό Nasdaq να ενισχύεται κατά 0,15%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News