Business & Finance Παρασκευή 16/07/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Wall Street: Στο «κόκκινο» και στη συνεδρίαση και στην εβδομάδα

Wall Street: Στο «κόκκινο» και στη συνεδρίαση και στην εβδομάδα

Σε πτώση γύρισε η Wall Street κλείνοντας τη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο, αφού παρασύρθηκε από τις απώλειες της Amazon και άλλων μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, τη στιγμή που οι επενδυτές εκδηλώνουν έντονες ανησυχίες για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, που είναι άκρως μεταδοτική. 

Ηδη, η κομητεία του Λος Αντζελες ανακοίνωσε ότι επανέφερε την εντολή για χρήση της μάσκας από αυτό το Σαββατοκύριακο, ενώ σε ολόκληρη την χώρα, τα νέα κρούσματα είναι αυξημένα 70% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Στη σημερινή συνεδρίαση, Dow Jones υποχώρησε 0,86% ή 300 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,75%, ενώ ο Nasdaq 0,80%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow καταγράφει απώλειες 0,5%, ο S&P 500 παρουσιάζει πτώση 1%, ενώ ο Nasdaq 1,9%, στην πρώτη εβδομαδιαία τους πτώση στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.   

Οι μετοχές των Amazon και Nvidia κατέγραψαν πτώση 2% εκάστη, ασκώντας τις μεγαλύτερες πιέσεις από οιαδήποτε άλλη μετοχή στο δείκτη S&P 500. Ο επιμέρους δείκτης του S&P 500 για την τεχνολογία υποχώρησε 0,4%, καταγράφοντας πτώση για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση. 

Οι μετοχές των Carnival Corp και Norwegian Cruise Line σημείωσαν βουτιά 4%. «H Covid-19 αρχίζει να επηρεάζει την αγορά για πρώτη φορά από πέρυσι το καλοκαίρι», αναφέρει ο Τζέικ Ντολαρχάιντ, διευθύνων σύμβουλος της Longbow Asset Management. 

Στο «κόκκινο» και ο δείκτης του ενεργειακού κλάδου του S&P 500, ο οποίος κατέγραψε απώλειες 2,4%, υποχωρώντας σε εβδομαδιαία βάση περίπου 7%, με τους επενδυτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο αύξησης της προσφοράς σε μία περίοδο που η έξαρση του κορωνοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει ξανά σε περιοριστικά μέτρα και συνεπώς σε μείωση της ζήτησης. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος κοινής ωφελείας ενισχύθηκε 1,1%, ενώ του real estate 0,6%, με τον σχετικό επιμέρους δείκτη να καταρρίπτει ιστορικό υψηλό.  

Αρχικά και τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street κινούνταν ανοδικά, με τα αναπάντεχα βελτιωμένα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, να θέτουν προς στιγμή στο περιθώριο τις ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού. 

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης το υπουργείο Εμπορίου δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες τον Ιούνιο έτρεξαν με ρυθμό 0,6%, αισθητά ταχύτερα από τις εκτιμήσεις για συρρίκνωσή του κατά 0,4%, αλλά και από το -1,7% του Μαΐου. Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 18%, ωστόσο ο περυσινός Ιούνιος δεν προσφέρεται για ασφαλείς συγκρίσεις, από τη στιγμή που ήταν ένας μήνας κατά τον οποίο οι ΗΠΑ όπως και ο υπόλοιπος κόσμος έβγαιναν από τα lockdowns του κορωνοϊού. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές ξεχώρισε αυτή της Moderna με άλμα 8%, αγγίζοντας ιστορικό υψηλό, από τη στιγμή που η εταιρεία δεικτών S&P Dow Jones Indices ανακοίνωσε ότι η εταιρεία βιοτεχνολογίας θα ενταχθεί στο δείκτη S&P 500 από τις 21 Ιουλίου, αντικαθιστώντας την Alexion Pharmaceuticals.   

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News