Business & Finance Πέμπτη 15/07/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Wall Street: Προβάδισμα στο Dow – Στο «κόκκινο» S&P 500 και Nasdaq

Wall Street: Προβάδισμα στο Dow – Στο «κόκκινο» S&P 500 και Nasdaq

Με πτώση έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση ο Nasdaq, παρασυρόμενος από τις Apple, Amazon και άλλες μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας καθώς η πτώση των εβδομαδιαίων αιτήσεων για επίδοματα ανεργίας στις ΗΠΑ τροφοδότησε τις ανησυχίες των επενδυτών για άνοδο του πληθωρισμού. Oύτε και τα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου κατάφεραν να δώσουν ώθηση στους S&P 500 και Nasdaq. 

Apple, Amazon, Tesla και Facebook σημείωσαν όλες πτώση περίπου 1%, με τη μετοχή της Nvidia να καταγράφει απώλειες 4%. 

Ο S&P 500 τερμάτισε την ανοδική κούρσα των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, παρότι από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει κέρδη 16%. Εκτός από τις πιέσεις που δέχθηκε η τεχνολογία, και ο ενεργειακός κλάδος του S&P 500 υποχώρησε περισσότερο από 1% ακολουθώντας την καθοδική κούρσα των τιμών πετρελαίου εν μέσω ανησυχιών για αύξηση της προσφοράς, η οποία θα μπορούσε να βάλει τέλος στα εντυπωσιακά κέρδη του πρώτου φετινού εξαμήνου, σύμφωνα με αναλυτές. 

O S&P 500 υποχώρησε 0,33%, ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,70%. Κόντρα στο ρεύμα πήγε ο δείκτης Dow Jones ο οποίος κατάφερε να κλείσει με κέρδη 016%. 

Από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, η Morgan Stanley ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών, όμως η μετοχή της δεν σημείωσε αξιοσημείωτη αλλαγή. Για τις 18 εισηγμένες του S&P 500 που ανακοίνωσαν αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών για το δεύτερο τρίμηνο αυτή την εβδομάδα, ο μέσος όρος κερδών ανά μετοχή ήταν 18% υψηλότερα των εκτιμήσεων. Παρ΄όλα αυτά, οι εταιρείες αυτές «είδαν» τις μετοχές τους να υποχωρούν 0,58% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους. 

Ο Τζέφρι Γκάντλας, διευθύνων σύμβουλος της DoubleLine Capital, εκτιμά ότι η Wall Street θα συνεχίσει τα ιστορικά υψηλά της, όσο θα υπάρχουν τα προγράμματα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, χωρίς ωστόσο να αποκλείει κάποιες φάσεις διόρθωσης. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, τα νέα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο αριθμός τους υποχώρησε σε χαμηλό 16 μηνών την προηγούημενη εβδομάδα, ενώ οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και στην αλυσίδα τροφοδοσίας δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την παραγωγή τους ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες.

Επίσης, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Tζάνετ Γέλεν δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αμερικανικό κρατικό ραδιοσταθμό National Public Radio ότι ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός είναι μεν μεταβατικός, όμως πρέπει να τον παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά.

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News