Business & Finance Τρίτη 13/07/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Σε πτώση υπό την πίεση του πληθωρισμού

Wall Street: Σε πτώση υπό την πίεση του πληθωρισμού

Σε πτώση επέστρεψε η Wall Street μία ημέρα μετά το τριπλό ρεκόρ της, καθώς η μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση του πληθωρισμού επισκίασε τη δυνατή έναρξη των εταιρικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 107,39 μονάδες ή 0,31%, ο S&P 500 υποχώρησε 0,35% αφού όμως κατέρριψε νέο ιστορικό υψηλό στην αρχή της συνεδρίασης. Στο ίδιο μοτίβο και ο Nasdaq που υποχώρησε από το αρχικό ρεκόρ του για να κλείσει τη συνεδρίαση με πτώση 0,38%. 

Οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν από τη στιγμή που η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς γύρισε σε άνοδο ξεπερνώντας ξανά το επίπεδο των 1,4%, σε μία καθυστερημένη αντίδραση απέναντι στα στοιχεία για τον πληθωρισμό. 

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια 13 ετών, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 5,4% τον Ιούνιο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για αύξηση 5%. Ο βασικός δείκτης δε τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων των τιμών ειδών διατροφής και ενέργειας, αυξήθηκε 4,5%, στη μεγαλύτερη άνοδο από το Σεπτέμβριο του 1991. 

Η διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο Μέρι Ντέιλι εξέφρασε την άποψη ότι ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί προσωρινός. Εκτιμά δε, ότι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας θα επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να περιορίσει τις αγορές ενεργητικού της έως τα τέλη του 2021 ή στις αρχές του 2022. 

Λίγο νωρίτερα, οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και η PepsiCo είχαν ανακοινώσει αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου. Ωστόσο, η μετοχή της JPMorgan Chase υποχώρησε παρότι ανακοίνωσε κέρδη της τάξης των 11,9 δισ.δολαρίων, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Στο «κόκκινο» και η μετοχή της Goldman Sachs παρά το γεγονός ότι τα κέρδη της ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. 

Ωστόσο, η μετοχή της PepsiCo ενισχύθηκε περισσότερο από 2%, καθώς τα κέρδη και τα έσοδα της εταιρείας ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, χάρη στην αυξημένη ζήτηση από τα εστιατόρια. Στον αντίποδα, η μετοχή της Boeing, με πτώση 4%, ασκώντας πιέσεις στο Dow Jones, από τη στιγμή που ο αμερικανικός κολοσσός μείωσε την παραγωγή των 787 Dreamliner μετά από εντοπισμό κάποιων νέων τεχνικών προβλημάτων.

moneyreview.gr  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News