Business & Finance Τετάρτη 2/06/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Wall Street: Οριακά κέρδη, αλλά με τους δείκτες κοντά στα ιστορικά υψηλά τους

Wall Street: Οριακά κέρδη, αλλά με τους δείκτες κοντά στα ιστορικά υψηλά τους

Mε ανεπαίσθητες μεταβολές έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street, με τον S&P 500 να κινείται κοντά στα ιστορικά υψηλά υψηλά του. Ο δείκτης ενισχύθηκε ελαφρώς 0,14%, απέχοντας μόλις 0,7% από το επίπεδο ρεκόρ του Μαίου, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει κέρδη 12%.

Ο Dow Jones έκλεισε επίσης με οριακή άνοδο 0,07%, όπως και ο Nasdaq με κέρδη 0,14%. Οι δύο δείκτες απέχουν 1,4% και 3,2% αντίστοιχα από τα επίπεδα ρεκόρ τους. 

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο Ιούνιος θεωρείται παραδοσιακά αδύναμος μήνας για τις μετοχές, αν και σύμφωνα με την Instinet ο δείκτης S&P 500 παρουσιάζει εξαιρετικές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας κέρδη κάθε Ιούνιο από το 2016 και εφεξής. 

Αδιαμφισβήτητος νικητής της σημερινής συνεδρίασης αναδείχθηκε και πάλι ο κλάδος ενέργειας, που είναι και ο τομέας με τις καλύτερες επιδόσεις εφέτος, καθώς η τιμή brent εκτινάχθηκε πάνω από τα 71 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2018. Ο ενεργειακός κλάδος καταγράφει από την αρχή της εβδομάδας έως σήμερα άνοδο περίπου 2% με τους επενδυτές να ποντάρουν στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μέσω αισιοδοξίας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα ενισχύσει τη ζήτηση για καύσιμα. 

Στον αντίποδα, ο κλάδος πρώτων υλών που υποχώρησε 0,9% και η μετοχή της Tesla που απώλεσε 3,7% της αξίας της, ασκώντας κάποιες πιέσεις στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq. Πτωτικά κινήθηκαν και κάποιες άλλες μετοχές από τον κλάδο τεχνολογίας, όπως αυτή της Zoom Video, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανακοίνωσε εντυπωσιακή αύξηση των πωλήσεών της κατά 191% στο πρώτο τρίμηνο. 

To βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στα στοιχεία για την απασχόληση Μαίου που ανακοινώνονται την Παρασκευή, αναζητώντας περαιτέρω ενδείξεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και την πορεία του πληθωρισμού. Οι ενδείξεις αυτές θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές καθώς θα καθορίσουν και τις περαιτέρω κινήσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές αξιωματούχων της ότι στις επόμενες συνεδριάσεις θα πρέπει να ξεκινήσει μία συζήτηση για τον περιορισμό των αγορών στοιχείων ενεργητικού. 

Αναλυτές προβλέπουν ότι το Μάιο δημιουργήθηκαν 671.000 νέες θέσεις εργασίας στην αμερικανική οικονομία, περισσότερες από τις 266.000 του Απριλίου. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, σε φρενήτιδα βρέθηκαν αυτές της αλυσίδας κινηματογράφων στις ΗΠΑ, AMC Enterainment, που έκαναν άλμα μεγαλύτερο του 100%, με αποτέλεσμα να ανασταλεί και η διαπραγμάτευση της μετοχής τους δύο φορές στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News