Business & Finance Τετάρτη 2/06/2021, 20:17
ΑΓΟΡΕΣ

Σε απόσταση βολής από τα ιστορικά υψηλά παρέμειναν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη της τάξεως του 0,28%

Σε απόσταση βολής από τα ιστορικά υψηλά παρέμειναν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Κοντά στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ το οποίο σημείωσαν χθες παρέμειναν σήμερα Τετάρτη οι ευρωπαϊκές μετοχές, σε μια ημέρα σχετικά ήσυχη στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, με τους επενδυτές να προσπαθούν να δώσουν μια ερμηνεία στα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η παγκόσμια οικονομία επανέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης μετά το χτύπημα της πανδημίας. 

Με τα προγράμματα εμβολιασμού να προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς μετά τα αρχικά προβλήματα που προέκυψαν στις αρχές της διάθεσης των εμβολίων, τις αγορές πλέον έχει κυριεύσει μια γενικευμένη αισιοδοξία, ότι είναι θέμα χρόνου οι οικονομίες να επιστρέψουν σε πλήρη δράση. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να προσπερασθεί το «αγκάθι» του τουρισμού, από τη στιγμή που επί του παρόντος τα πράγματα παραμένουν ρευστά ως προς τις ταξιδιωτικές οδηγίες των κυβερνήσεων. Άλλωστε το περυσινό «πάθημα» με το άνοιγμα του τουρισμού και το δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο, έχει καταστήσει τις κυβερνήσεις ιδιαίτερα επιφυλακτικές, φοβούμενες επανάληψη της περυσινής έξαρσης του κορωνοϊού. 

Στη σημερινή συνεδρίαση και απουσίας κάποιας είδησης ή εξέλιξης που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αγορές, στα χρηματιστήρια η κινητικότητα ήταν περιορισμένη, με αποτέλεσμα κι αυτά να κινηθούν σε ρηχά νερά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη της τάξεως του 0,28%, στις 451,34 μονάδες, μια μονάδα χαμηλότερα από το χθεσινό ιστορικό υψηλό ρεκόρ του στις 452,50 μονάδες, βρίσκοντας στήριξη από τον κλάδο της ενέργειας που ήταν αυτός που ξεχώρισε, κλείνοντας με άνοδο 0,86%. Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν και σήμερα τον ανοδική τους πορεία με αυτή του μπρεντ να υπερβαίνει εκ νέου τα 71 δολάρια το βαρέλι και του αργού να μην καταφέρνει και σήμερα να αγγίξει τα 69 δολάρια. 

Κέρδη 0,60% σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος, ενώ αποδοτική ήταν η σημερινή συνεδρίαση για κλάδους που θεωρούνται περισσότερο σταθεροί σε περιόδους αβεβαιότητας στις αγορές, όπως ο μεσιτικός και των τροφίμων και των ποτών. 

Η μετοχή της σουηδικής κατασκευάστριας φορτηγών Volvo ενισχύθηκε κατά 3,46%, μετά την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου να διανείμει τα έσοδα από την πώληση της UD Trucks, στους μετόχους.   

Ράλι 9,56% πραγματοποίησε η μετοχή της δανέζικης κατασκευάστριας πολυτελών ηχοσυστημάτων Bang & Olufsen, μετά την αναθεώρηση επί τα βελτίω των προβλέψεών της για την πορεία της το 2021. 

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια του Παρισιού έκλεισε στο +0,50%, του Λονδίνου προσέθεσε 0,39%, ενώ της Φρανκφούρτης και του Μιλάνου ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με το ίδιο ποσοστό θετικής μεταβολής (+0,23%).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News