Business & Finance Πέμπτη 20/05/2021, 20:07
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστροφή στα κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ο τεχνολογικό κλάδος ξεχώρισε σήμερα με κέρδη 2,71%

Επιστροφή στα κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αναστροφή του αρνητικού χθεσινού κλίματος επιφύλασσαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα αντιστάθμισε τις ανησυχίες στους επενδυτικούς κύκλους για άνοδο του πληθωρισμού και πιο γρήγορη απόσυρση των μέτρων στήριξης από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. 

Η σημερινή ημέρα ανέδειξε ένα παράδοξο, το οποίο έγκειται στο γεγονός ότι οι προσλαμβάνουσες για τους επενδυτές μόνο καθησυχαστικές δεν ήταν. 

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η χθεσινή δημοσιοποίηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, έδειξε ότι οι αξιωματούχοι της αρχίζουν να συζητούν το ενδεχόμενο να επανεξετάσουν τη νομισματική πολιτική στις επόμενες συνεδριάσεις, από τη στιγμή που η αμερικανική οικονομία δείχνει σταθερά σημάδια ανάκαμψης. 

Μια ενδεχόμενη αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής σημαίνει σύσφιξή της, δηλαδή απόσυρση των μέτρων στήριξης και αύξηση των επιτοκίων, αυτό ακριβώς το οποίο «τρέμουν» οι χρηματαγορές. 

Από το μέτωπο των μακροοικονομικών δεικτών, τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία, έδειξαν ότι τον Απρίλιο έτρεξαν με τον ταχύτερο ρυθμό σχεδόν σε μια δεκαετία. Ο συγκεκριμένος δείκτης θεωρείται πρώιμη ένδειξη για το πώς θα κινηθούν οι τιμές καταναλωτή, καθώς αφορά τις τιμές των πρώτων υλών που φθάνουν στους παραγωγούς. 

Με τα πρακτικά από τη Fed και τις τιμές παραγωγού στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να στέλνουν ανησυχητικά μηνύματα, οι επενδυτές αποφάσισαν να τοποθετηθούν στις μετοχές, αναθαρρεύοντας από τις σημερινές αναφορές που αφορούν το ευρωπαϊκό επιχειρείν. 

Η μια έχει να κάνει για τα σχέδια της γαλλο-ιταλικής κατασκευάστριας ημιαγωγών STMicroelectronics (+1,42%), για να καταθέσει πρόταση εξαγοράς στη νορβηγική ανταγωνίστρια Nordic Semiconductor (+9,79%). Η είδηση αυτή, έδωσε ώθηση στον τεχνολογικό κλάδο ο οποίος ξεχώρισε σήμερα με κέρδη 2,71%, όντας ένας από τους βασικούς λόγους για να ενισχυθεί κατά 1,27% ο Euro STOXX 600.Η αυριανή συνεδρίαση θα κρίνει πού θα ολοκληρώσει την εβδομάδα ο πανευρωπαϊκός δείκτης, καθώς μετά τη σημερινή συνεδρίαση το «κοντέρ» έχει σταματήσει στο -0,12%. 

Σημαντικά κέρδη παρουσίασαν ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας (+2%), των ταξιδίων και αναψυχής (+1,52%) και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (+1,48%). Από τους κλάδους που ξεχώρισαν ήταν και αυτός των τηλεπικοινωνιών με κέρδη 1,24%, με τις αναθεωρημένες επί τα βελτίω της Deutsche Telecom (+2,51%) αναφορικά με την πορεία του το 2021, να συμβάλλει στη σημερινή θετική εικόνα του κλάδου. 

Η μετοχή του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου, βοήθησε ούτως ώστε το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης να ξεχωρίσει μεταξύ των κυριοτέρων ευρωπαϊκών ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με άνοδο 1,70%, με εκείνο του Παρισιού να ακολουθεί με κέρδη 1,29%, του Λονδίνου ενισχύθηκε 1%, στο +0,88% έκλεισε αυτό του Μιλάνου. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News