Business & Finance Παρασκευή 28/05/2021, 19:37
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Κλείσιμο εβδομάδας με νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 για πρώτη φορά άγγιξε τις 450 μονάδες

Ευρωαγορές: Κλείσιμο εβδομάδας με νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ 

Με νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές, σημειώνοντας το τρίτο ρεκόρ σε πέντε συνεδριάσεις της τρέχουσας εβδομάδας. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 για πρώτη φορά άγγιξε τις 450 μονάδες (450,04), για κλείσει τελικά στις 448,98 μονάδες μετά από άνοδο 0,57%, ιστορικό επίσης ρεκόρ κλεισίματος. 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όπως και η Wall Street έδειξαν σήμερα χαρακτήρα και δεν επηρεάσθηκαν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τα οποία μόνο εφησυχασμό δεν προκαλούν, καθώς σε ετήσια βάση τον Απρίλιο εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 ετών. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των ποτών και της ενέργειας  έτρεξε με ρυθμό 0,7% σε μηνιαία βάση, τιμή που συνιστά τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Οκτώβριο του 2001 και έναντι ρυθμού 0,4% τον Μάρτιο. 

Σε ετήσια βάση οι τιμές καταναλωτή «εκτινάχθηκαν» κατά 3,1%, η υψηλότερη τιμή από το 1992 και αισθητά υψηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει ορίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.  

Ωστόσο, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα χρηματιστήρια και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού συνέχισαν απτόητα να κινούνται ανοδικά, δείχνοντας οι επενδυτές να μην επηρεάζονται από την εξέλιξη (την άνοδο του πληθωρισμού), ο οποίος το προηγούμενο διάστημα προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές. 

Στην Ευρώπη άλλωστε πνέει άνεμος αισιοδοξίας, όπως έδειξαν και τα σημερινά στοιχεία, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάιο, να «σκαρφαλώνει» σε υψηλό περισσότερο των τριών ετών, φθάνοντας στις 114,5 μονάδες -η υψηλότερη τιμή του από τον Ιανουάριο του 2018-, από 110,5 μονάδες τον Απρίλιο και ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για τιμή στις 112,1 μονάδες.

Την ίδια ώρα τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή κατέγραψε ο υποδείκτης αισιοδοξίας για τις υπηρεσίες, καθώς από τις 2,2 μονάδες του Απριλίου, ανήλθε στις 11,3 μονάδες τον τρέχοντα μήνα, αρκετά υψηλότερα από τις 7,5 μονάδες των προσδοκιών. Ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά τη βιομηχανία, σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 11,5 μονάδες, από 10,9 μονάδες και έναντι εκτιμήσεων για 11,3 μονάδες. 
Οι κλάδοι που ξεχώρισαν σήμερα ήταν των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με κέρδη 1,29%, ενώ ο τραπεζικός μπορεί με τα κέρδη του 0,44% να έμεινε πίσω σε σχέση με άλλους κλάδους, ωστόσο «αναρριχήθηκε» σε υψηλό 15 μηνών. 

Οι χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχου της Τράπεζας της Αγγλίας, ότι είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη και στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2022, σε περίπτωση που η αγορά εργασίας επανακάμψει γρηγορότερα από το αναμενόμενο, έχει δώσει ώθηση στις μετοχές των τραπεζών, οι οποίες ευνοούνται όταν τα επιτόκια είναι σε υψηλά επίπεδα.  

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια του Παρισιού και της Φρανκφούρτης παρουσίασαν τα περισσότερα κέρδη της τάξεως του 0,76% και του 0,75% αντίστοιχα, στο Μιλάνο ο FTSE ΜΙΒ σημείωσε άνοδο 0,45%, σχεδόν αμετάβλητος έμεινε ο FTSE 100 στο Λονδίνο (0,05%).

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News