Business & Finance Τετάρτη 26/05/2021, 20:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ο πληθωρισμός «ακινητοποίησε» τις ευρωπαϊκές μετοχές 

Ο κλάδος που προπορεύθηκε με κέρδη 1,19% ήταν αυτός των ταξιδίων και αναψυχής

Ο πληθωρισμός «ακινητοποίησε» τις ευρωπαϊκές μετοχές 

Με ελάχιστες έως καθόλου μεταβολές ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, εν μέσω μιας χλιαρής αντίδρασης των αγορών από τις προσπάθειες των κεντρικών να καθησυχάσουν τους επενδυτές για μια δυνητική άνοδο του πληθωρισμού.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, εμφανίζονται ψύχραιμοι από την πρόσφατη άνοδο των τιμών καταναλωτή και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, τονίζοντας ότι η αντίδραση αυτή αφενός μπορεί και να είναι προσωρινή, αφετέρου σε καμιά περίπτωση δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής που έχουν χαράξει οι δυο κεντρικές τράπεζες. 

Οι οικονομίες τόσο της Ευρωζώνης όσο και των ΗΠΑ, μπορεί να δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο ακόμη σύμφωνα με κεντρικές τράπεζες είναι πολύ πρώιμο, να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι έχουν αφήσει πίσω τους τις περιπέτειες στις οποίες είχαν εμπλακεί από την κρίση του πανδημίας του κορωνοϊού. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 μία ημέρα αφότου σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ «παρέα» με τον γερμανικό DAX, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση αμετάβλητος, με τους κυριότερους δείκτες του να κλείνουν με μικτά πρόσημα. 

Ο κλάδος που προπορεύθηκε με κέρδη 1,19% στη σημερινή συνεδρίαση ήταν αυτός των ταξιδίων και αναψυχής, παρά τις αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορέων, για μείωση του αριθμού των επιβατών στις πτήσεις το 2021 κατά 52% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, αντισταθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις απώλειες της τάξεως του 1,05% που σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος.

Ο ενεργειακός κλάδος με τα κέρδη του 0,69% ήταν επίσης από εκείνους που ξεχώρισαν, παρά το γεγονός ότι ολλανδικό δικαστήριο με απόφασή του υποχρεώνει τη Shell να μειώσει τους ρύπους της έως το 2030 κατά 45% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019. 

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια, αυτό του Παρισιού ήταν το μοναδικό που έκλεισε με σχεδόν μηδαμινή άνοδο 0,02%, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί κατά 0,09% και τον FTSE 100 κατά 0,04%, με το χρηματιστήριο του Μιλάνου να είναι το μοναδικό που παρουσίασε αισθητή μεταβολή (-0,46%).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News