Business & Finance Παρασκευή 21/05/2021, 20:58
ΑΓΟΡΕΣ

Ολοκλήρωση εβδομάδας με θετικό πρόσημο για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν ο μοναδικός που υπερέβει το +1% (+1,04%)

Ολοκλήρωση εβδομάδας με θετικό πρόσημο για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Με άνοδο έκλεισαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές μετοχές, ολοκληρώνοντας την με θετικό πρόσημο στο «νήμα», καθώς ήταν τα σημερινά κέρδη που έγειραν την πλάστιγγα προς το θετικό έδαφος. 

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κατά το πρώτο μισό του Μαΐου, ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά, καθώς έδειξαν μια ισχυρή ανάκαμψη του κλάδου των υπηρεσιών, ο οποίος μέχρι πρότινος παρέμενε σε συρρίκνωση.

Ειδικότερα ο προκαταρκτικός σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Παραγγελιών της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες τον Μάιο ανήλθε στις 56,9 μονάδες, η υψηλότερη ανάγνωση του εν λόγω δείκτη από τον Φεβρουάριο του 2018, από 53,8 μονάδες τον Απρίλιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών του Reuters για τιμή στις 55,1 μονάδες. 

Ο υποδείκτης του κλάδου των υπηρεσιών παρουσίασε αισθητή θετική μεταβολή, από τις 50,5 μονάδες τον Απρίλιο, στις 55,1 μονάδες τον Μάιο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2018 και αισθητά πιο ψηλά από τις 52,3 μονάδες της αναμενόμενης ανάγνωσης από τους αναλυτές. 

Περαιτέρω αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από τον δείκτη των νέων επιχειρήσεων στον κλάδο, ο ο οποίος για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας ξεπέρασε τις 50 μονάδες (το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας) και από τις 49,7 μονάδες, ανέβηκε στις 56,7 μονάδες, ένα υψηλό από τον Ιανουάριο του 2018.

Αναφορικά με τον υποδείκτη για τη μεταποίηση, τον Μάιο υποχώρησε το ελάχιστο και από το ρεκόρ του Απριλίου στις 62,9 μονάδες, έπεσε στις 62,8, με τις αναλυτές να κάνουν λόγο για 62,5 μονάδες.

Τα στοιχεία αυτά λειτούργησαν ως εφαλτήριο για τους επενδυτές, με αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX να κλείσει με κέρδη 0,57%, κέρδη που οδήγησαν σε ενίσχυσή του στο σύνολο της εβδομάδας κατά 0,43%. 

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν ο μοναδικός που υπερέβει το +1% (+1,04%), ενώ από κοντά ακολούθησε αυτός της ενέργειας (+1%), ενώ στον αντίποδα οι μοναδικοί εκ των κυριοτέρων κλάδων που υποχώρησαν ήταν των πρώτων υλών και ο κτηματομεσιτικός με το ίδιο ποσοστό (-0,18%) και ο τεχνολογικός  με οριακές απώλειες 0,06%. 

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου ενισχύθηκε κατά 1,10%, αυτό του Παρισιού πρόσθεσε 0,68%, της Φρανκφούρτης έκλεισε στο +0,44%, ενώ εκείνο  του Λονδίνου παρουσίασε οριακές απώλειες της τάξεως του 0,02%. 

moneyreview.gr

Θέλετε να μαθαίνετε άμεσα και έγκυρα όλα τα τελευταία νέα για την οικονομία και τις επιχειρήσεις; Εγγραφείτε στο newsletter του moneyreview.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News