Business & Finance Δευτέρα 24/05/2021, 20:02
ΑΓΟΡΕΣ

Κοντά σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ οι ευρωπαϊκές μετοχές 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης βρήκε στήριξη από τον κλάδο των ταξιδίων και αναψυχής

Κοντά σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ οι ευρωπαϊκές μετοχές 

Κοντά στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ που σημείωσαν στις 10 Μαΐου ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας οι ευρωπαϊκές μετοχές, σε μια σχετικά ήρεμη ημέρα καθώς ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος, από τη στιγμή που τα χρηματιστήρια σε Γερμανία, Ελβετία, Νορβηγία, Αυστρία, Δανία και Ουγγαρία ήταν κλειστά εξαιτίας της αργίας της Πεντηκοστής για τους Καθολικούς. 

Με αυτές τις συνθήκες ο Euro STOXX 600 σημείωσε ήπια κέρδη της τάξεως του 0,14%, ωστόσο κλείνοντας στις 445,007 μονάδες, απέχει πλέον «μια ανάσα» από το ιστορικό του υψηλό ρεκόρ στις 446,19 μονάδες. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης βρήκε στήριξη από τον κλάδο των ταξιδίων και αναψυχής που ενισχύθηκε κατά 1,54%, με τη μετοχή της αλυσίδας διαχείρισης κινηματογραφικών αιθουσών Cineworld να κλείνει με άνοδο 3,20%, μετά τα ανέλπιστα καλύτερα έσοδα από την παιδική ταινία «Peter Rabbit 2: The Runaway», ενώ ξεχώρισε επίσης ο κλάδος της τεχνολογίας με κέρδη 0,99%. Αντιθέτως πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ο τραπεζικός και των πρώτων υλών. 

Στο σημερινό θετικό κλίμα, συνέβαλαν εν μέρει και οι δηλώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη Παρασκευή, με τις οποίες για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι επί του παρόντος είναι ακόμη πολύ νωρίς, για να ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση που θα αφορά το τι μέλλει γενέσθαι όταν φθάσει στο τέλος του το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ. 

Τα σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ, έρχονται ως απάντηση στις φωνές που έχουν αναδυθεί από τους κύκλους της ΕΚΤ και ζητάνε επιβράδυνση του των αγορών του εν λόγω προγράμματος. 

«Η προσοχή μας βραχυπρόθεσμα εστιάζεται στο εμπόριο που έχει αναθερμανθεί ξανά και κλάδοι όπως ο ενεργειακός και ο χρηματοπιστωτικός δεν δείχνουν ενδιαφέροντες όπως εκείνοι της ανάπτυξης και ο τεχνολογικός», δηλώνει ο επικεφαλής επενδύσεων στο τμήμα διαχείρισης πλούτου για όλο τον κόσμο, στη UBS.

«Αν και οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται επί του παρόντος 20% υψηλότερα σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ο συνδυασμός των ισχυρών αποτελεσμάτων με τις αποτιμήσεις που σχετίζονται με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, υποδεικνύουν ότι η ανοδική τάση θα συνεχίσει», καταλήγει. 

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια του Λονδίνου παρουσίασε κέρδη της τάξεως του 0,48%, του Παρισιού πρόσθεσε 0,35%, ενώ του Μιλάνου κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση, υποχωρώντας κατά 0,34%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News